Mrtví v Řecku a přiznání eurozóny: i euro má namále

Zdeněk John
5. 5. 2010 17:47
Angela Merkelová: Ještě nikdy nebyla myšlenka jednotné Evropy takto ohrožena.

Praha - Představitelé eurozóny přiznali, že ztrácejí kontrolu nad budoucností tohoto ambiciózního projektu.

Mrtví lidé při demonstracích v silně zadluženém Řecku a nová hrozba šíření finančních potíží do Portugalska a dalších zemí: to vše během pár hodin strhlo paniku na trzích. Je už srovnatelná se situací po pádech amerických hypotečních ústavů a bank.

Euro je vůči dolaru nejslabší od března 2009. Vzalo s sebou i korunu: odpoledne k dolaru prolomila hranici 20 Kč/USD a k euru 26 Kč/EUR. Kurz odpoledne skončil na 20,26 a 26,08. 

Propad měn následovaly akciové trhy. Shodou okolností nejhůř dopadla Praha, kde investoři poslali akcie skoro o pět procent níž. Naděje v oživení globální ekonomiky se vytrácí. Kvůli tomu klesá cena ropy pod 80 dolarů za barel. Ale padá i zlato, stříbro - jindy jistoty v těžkých časech.

Řecké problémy nejsou žádnou novinkou. Jenže nově zněly investorům výroky lidí, kteří reprezentují eurozónu - politiků i finančníků. A zněly zlověstně.

"V této nejvážnější krizi eurozóny za 11 let její existence je v sázce budoucnost Evropy," uvedla v německém parlamentu kancléřka Angela Merkelová. V pátek se ve Spolkové radě, horní komoře německého parlamentu, má hlasovat o pomoci Řecku.

"Existuje vážná hrozba, že se fiskální problémy Řecka přelijí do dalších zemí eurozóny," přidal se šéf Bundesbank a člen vedení ECB Axel Weber. Vlastně řekl totéž, co šéf Mezinárodního měnového fondu ve stejný den. „Riziko řecké nákazy pro Evropu existuje, týká se menších zemí eurozóny," řekl Dominique Strauss-Kahn. Na dotaz, koho se potíže netýkají, jmenoval jen dva státy: Německo a Francii.

Eurozóna nejspíš ještě neumírá, ale v těchto hodinách se rozhoduje, kdo bude mít větší sílu: zda instituce zachraňující Řecko, či investoři spekulující na jeho pád. Na trzích se objevují spekulace, že Španělsko požádá o pomoc ve výši 280 miliard eur (Řecko má slíbeno 110 miliard v příštích třech letech).

Řecké dluhopisy opět podražily. Dostávají se na hodnoty, kde byly, než se eurozóna a MMF rozhodly Řecku poslat během, tří let 110 miliard euro. Rozdíl spočívá v tom, že teď investoři rozsah pomoci znají, ale nevěří v její účinek. Tuší, že v nějaké podobě Řecko bude muset "zbankrotovat."

 

Právě se děje

Další zprávy