Google v červenci spustí digitální knihovnu

Petr Jemelka Petr Jemelka
5. 5. 2010 11:55
Nejde ale o kontroverzní projekt Google Books Search

Mountain view - Internetová společnost Google oznámila, že v červenci začne na internetu poskytovat knihy v elektronické podobě.

Knihy v digitální podobě bude možné číst na všech zařízeních, schopných připojit se k internetu, tedy mimo jiné i na nových tabletech iPad od společnosti Apple, která už prodává vlastní eKnihy.

Služba nazvaná Editions online by měla být spuštěna ke konci července. Informovala o tom agentura AFP Kromě již zmíněného Applu tím začne Google konkurovat také Amazonu, který už rovněž nabízí knihy v digitální podobě. 

Elektronické knihy tak budou moci číst v podstatě všichni, od majitelů smartphonů, přes stále vzrůstající počet čtenářů Kindle (platformy společnosti Amazon pro čtení knih v digitální podobě), až po uživatele běžných počítačů.

Editions online bude zároveň podporovat standard "epub," což je otevřený formát Mezinárodního fóra digitálního publikování, který již v současné době využívá mnoho nakladatelů.

Google už v roce 2006, v rámci přípravy projektu Google Book Search, vyzval vydavatele a autory, aby za úplatu umožnili převod svých děl do elektronické podoby a umožnili jejich publikaci na internetu.

Ti ale s nabízenými podmínkami nesouhlasili a v současné době se s největším poskytovatelem internetových služeb na světě soudí u soudu ve Spojených státech.

Projekt Editions online je ale odlišný od všeobecně známějšího, ambicióznějšího a kontroverzního projektu Google Book Search, v jehož rámci chtěl internetový gigant vytvořit digitální online archiv všech vytištěných titulů, a jeho červencovému spuštění by nic bránit nemělo. 

 

Právě se děje

Další zprávy