Internet Explorer ztrácí, používá ho už jen 60 % lidí

Petr Jemelka Petr Jemelka
4. 5. 2010 22:20
Oproti loňskému roku klesl jeho podíl o šest procent

Londýn - Ještě v roce 2003 měl vyhledavač společnosti Microsoft téměř monopol - používalo ho přes devadesát procent uživatelů.

V roce 2010, tedy o sedm let později, už prostřednictvím Internet Exploreru surfuje jen šedesát procent lidí. Za rok tak ztratil přibližně 6 procent.

Druhým nejpoužívanějším prohlížečem je s 24,5% podílem na trhu Firefox. Vyplývá to z nejnovější statistiky společnosti NetApplications, o které informoval server BBC.

Třetí nejpoužívanější prohlížeč Google Chrome skončil s 6,7% podílem daleko za Firefoxem i Explorerem, ale přesto může společnost Google hovořit o úspěchu, protože ještě ve stejném období minulého roku jej využívalo pouze 1,7 % uživatelů.

Na čtvrtém místě skončilo Safari (4,7 %) a na pátém Opera (2,3 procenta). Podle expertů přispěly k horším výsledkům Exploreru zejména zprávy o chybách v zabezpečení, které mohly vést k ohrožení soukromí, dat i počítače.

Podle analytiků Internet Explorer nakonec svou dominanci ztratí, ale půjde o dlouhý a tvrdý boj. Microsoft navíc nyní připravuje vydání nové, již deváté verze svého prohlížeče.

Nová verze by měla podporovat HTML5, což je standard kódování webových stránek nové generace, který má omezit potřebu tzv. plug-inů, jako je například Flash.

 

Právě se děje

Další zprávy