Češi už nejsou na americkém seznamu pirátských zemí

Andrej Brabec
4. 5. 2010 21:30
USA si cení kroků, které Česko během posledních dvou proti pirátství let učinilo
Američané sestavují seznam zemí podle toho, jak brání duševní vlastnictví. Například do jaké míry trestají nelegální kopírování software
Američané sestavují seznam zemí podle toho, jak brání duševní vlastnictví. Například do jaké míry trestají nelegální kopírování software | Foto: Reuters

Praha - Spojené státy vyřadily Česko ze seznamu zemí, které nedokážou bránit duševní vlastnictví. Spolu s ním zmizely z listiny také Maďarsko a Polsko.

Úřad obchodního zmocněnce americké vlády Rona Kirka zveřejnil výroční zprávu, v níž se hodnotí, jak obchodní partneři USA brání duševní vlastnictví. Právě tato zpráva vždy přináší nový seznam zmíněných zemí.

Kirk po zveřejnění průzkumu poukázal na významný vývoj, který tři státy EU prodělaly. "Česká Republika, Maďarsko a Polsko učinily značné kroky, aby si došláply na pirátství a padělání, a budou proto odstraněny ze seznamu sledovaných (zemí)," dodal.

Dalších pět států Evropské unie, převážně ze západní Evropy (Finsko, Řecko, Itálie, Rumunsko a Španělsko) na americkém seznamu zůstalo. Americké požadavky nesplňují ani další evropské státy: Rusko, Bělorusko, Norsko a Turecko.

Česká republika si vyškrtnutí zasloužila svými kroky, které podnikala v posledních dvou letech.

Zpráva například s povděkem kvituje nový zákoník, který zvyšuje tresty za činy související s porušováním duševního vlastnictví. Z původního limitu dvou let se tresty vyšplhaly až na osm roků. Spojené státy ale nyní budou sledovat, jestli česká justice zastrašující tresty skutečně využívá.

Pozitivního komentáře se dočkalo i Maďarsko. Zpráva zmiňuje kampaně zvyšující všeobecné právní povědomí, právní výcvik a boj s internetovým pirátstvím. Pochvaly se dočkali i celníci a policie. Ti se zlepšili v rozpoznávání falešného zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy