Slovensko se leklo půjčky Řecku. Po volbách, míní Fico

Zahraničí ČTK Zahraničí, Aktuálne.sk, ČTK
3. 5. 2010 23:06
Proti dohodě o pomoci předluženým Aténám se postavila řada slovenských politiků
Foto: Reuters

Bratislava - Až dosud byl u našeho východního souseda a člena eurozóny kolem miliardové záchrany kolabujícího Řecka spíše klid.

V pondělí, po víkendu, během nějž Evropská unie narýsovala základy záchranného plánu, však neklid zachvátil i Slovensko.

Řada politiků, které citoval slovenský sesterský deník Aktuálně.sk je napříč tamním spektrem přesvědčená, že by Slováci měli chtít viditelnější řecké záruky, než do Atén pošlou svůj díl pomoci - v přepočtu přes 20 miliard korun (800 milionů eur).

Lakonicky to shrnul premiér a šéf nejsilnější strany Směr-SD Robert Fico: Pošleme peníze, až Řekové schválí úsporná opatření ve svém parlamentu.

Politologové i ekonomové upozorňují, jak je tento výrok pragmatický. Pokud by Ficova podmínka měla platit, byla by finální debata o slovenské pomoci s největší pravděpodobností odsunuta až na období po slovenských parlamentních volbách.

Slováci narozdíl od nejhůře zasažených Němců až dosud vidinu, že i jejich země bude muset přispět na záchranu rozkolísané eurozóny, komentovali spíše střízlivě.

Po pondělním potvrzení, že země spojené eurem budou muset skutečně Řekům pomoci finanční injekcí, se však Fico a řada jiných postavili verbálně proti "rychlému řešení".

"Jakékoli rozhodnutí o půjčce musí být podmíněno reálnými rozhodnutími Řecka o omezení sociálních výhod, na které Řecko nemá," řekl Fico.

Postoj nejsilnější strany označil politolog Michal Horský pro ČTK jako snahu zbavit se zodpovědnosti za nepopulární rozhodnutí: "Směr-SD se nechce vystavit kritice za naplnění tohoto závazku v poslední fázi volební kampaně, proto jej přenáší na budoucí parlament."

V současné koaliční vládě panuje nesoulad - zatímco nacionalistická SNS poskytnutí půjčky nedávno odmítla, nejmenší vládní strana LS-HZDS zase naznačila, že pomoc Řecku spíše podpoří.

Rozkolísané jsou rovněž názory opozičních stran, největší z nich SDKU-DS nicméně v pondělí rovnou prohlásila, že s pomoci Řekům nesouhlasí a žádá svolání mimořádné parlamentní schůze parlamentu.

"Říkáme v této chvíli rezolutní ne půjčkám pro Řecko bez přijetí zákona Národní radou," řekla volební jednička SDKU-DS Iveta Radičová. Odkládání rozhodnutí na příští parlament označila za nezodpovědné.

 

Právě se děje

Další zprávy