Dárek do Atén schválen. Němci pošlou do Řecka víc peněz

Ekonomika Ekonomika
3. 5. 2010 14:11
Evropská centrální banka i rakouské banky přispěchaly s další pomocí Řecku
Eurozóna se rozhodla nevzdat boj s řeckým dluhem
Eurozóna se rozhodla nevzdat boj s řeckým dluhem | Foto: Aktuálně.cz

* Německo přispěje víc, než se čekalo: za tři roky 22,4 miliard eur * Pomoc musí schválit parlamenty některých zemí * Investoři tlačí na euro, nevěří, že se Řecko podaří zachránit před bankrotem

Atény - Německá vláda schválila návrh zákona o pomoci Řecku. Německo pošle během tří let krachujícímu státu eurozóny 22,4 miliardy eur.

Je to víc, než kolik se uvádělo ještě v neděli, kdy v Aténách Mezinárodní měnový fond a další instituce dojednaly konečnou podobu pomoci Řecku.

Plán musí schválit ještě parlament. Pomoc má poskytnout německá státní rozvojová banka, peníze tak nepůjdou přímo ze spolkového rozpočtu.

Francie má dát letos asi 4 miliardy, celkem asi 16 miliard. Pětice velkých rakouských bank (tedy i Erste) prohlásila, že se nestáhne z řeckých investic. Nebudou se prý ani snažit vydělat na spekulacích proti řeckým cenným papírům.

ECB nehledí na rating

Také Evropská centrální banka učinila výjimečný krok ve prospěch Řecka. I kdyby ratingové agentury poslaly tuto zemi svým dalším hodnocením ještě níž, nebude na to brát zřetel a nakoupí jeho dluhopisy.

Je to souběh důležitých momentů, které přicházejí den poté, co se Řecko, Evropská komise, ECB a MMF dohodly na 110 miliardách eur jako pomoci, kterou Atény obdrží v podobě nízkoúročené půjčky.

Řecko naopak musí podle dohody do roku 2012 ušetřit 30 miliard eur (767 miliard Kč), což představuje 11 procent hrubého domácího produktu.

Řecký rozpočtový deficit by měl do roku 2014 klesnout pod evropský limit tří procent HDP z více než 13 procent v loňském roce, řekl po zasedání vlády ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Euro padá, akcie mírně také

Euro, společná měna eurozóny, je však stále pod tlakem investorů, kteří se ho zbavují. Nevěří totiž, že by se Řecko mohlo nakonec nějaké formě bankrotu vyhnout.

Také akcie na světových burzách se vrátily k poklesu.

Řecká vláda minulý týden schválila plán drastických úspor, které mají zastavit zadlužování země, jíž už někteří investoři nesmějí půjčit. Nedovoluje jim to ratingové ohodnocení na stupni BB+, které Řecku přiřkla agentura S&P. Toto hodnocení je na úrovni spekulativního kapitálu a v eurozóně je to poprvé, co se některý její člen dostal do tak nízké kategorie.

Úspory mají podle statistických výpočtů připravit každou řeckou domácnost o 15 procent jejích příjmů. Ve státní správě se bude propouštět, škrtnou se 13. a 14. platy, totéž se stane s bonusy pro důchodce.

Dramaticky podle návrhu řecké vlády stoupne věk pro odchod do důchodu (u některých kategorií až o 14 let). Vláda také plánuje zvýšit DPH na 25 procent (z jednadvaceti). Například benzin v důsledku vládních škrtů a úspor podraží asi o deset procent.

 

Právě se děje

Další zprávy