Řecko probudilo básníky. Konec suchých čísel z trhů

Zdeněk John
1. 5. 2010 17:25
Oheň, návod na řecký salát, dluhopisy jako odpad - příměry kolem finanční katastrofy přibývají.

Praha - Představte si tu situaci. Jste obchodník na burze, celý den koukáte do monitoru počítače, ze kterého tečou krvavé zprávy o řeckých potížích. Je to frustrující pocit - ztrácíte milion za milionem, i když nepatří vám, ale vašim klientům.

Musíte se odreagovat. Každý psychoanalytik by vám to doporučil.

Brokeři, ekonomičtí analytici i bankéři to také v těchto hodinách dělají. Řecké potíže eskalují, přišel čas sáhnout k příměrům jako z řeckých klasických tragédií.

Častým námětem je oheň.

"Oheň, který v budově eurozóny měl na počátku roku podobu plamínku, a jenž hořel někde v koutě, vypadal donedávna jako neškodná událost. Řecký daňový poplatník ji měl s pomocí německých hasičů snadno uhasit," píše v komentáři k situaci na trhu ČSOB.

Pozor. Hasičská terminologie nekončí. „Agentura S&P nalila do již slušně plápolajícího plamene benzin", nebo „oheň se začíná rychle šířit z řecké místnosti i do dalších - do portugalské či španělské, přičemž plamen již ošlehávají i irské a italské dveře," popisuje další ohrožené členy eurozóny analytik ČSOB.

A správně dodává, že němečtí hasiči stále sedící v autě a dohadují se, zda má vůbec cenu spustit stříkačky.

Líné Řeky střídá odpad

Vtipy o líných Řecích (čtěte ZDE) střídá upravená investorská terminologie. Mluvit o řeckých dluhopisech jako o cenných papírech je nepřesné. Jsou to už jen papíry, konstatují brokeři.

Američané pro ně mají údernější slovo: „Odpad".

Objevují se už také návody, co s řeckými finančními potížemi dělat. Přesněji řečeno: jaké možnosti se nabízejí.

Analytici brokerského domu Patria ten svůj nazvali „Kuchařka na řecký salát". Jinak se ovšem v tomto případě švec drží svého kopyta: „Řecký státní dluh nyní nelze prakticky refinancovat přes trh a vše závisí na externí pomoci ze strany MMF a EU. Nejasnosti a liknavost při jednání o pomoci Řecku vedou k dalšímu růstu rizikových prémií… CDS spread na řecké státní dluhopisy dnes vystoupil na 865 bps, což v sobě implicitně zahrnuje 53procentní pravděpodobnost státního bankrotu," píše Patria pod slibným titulkem Čekání na Godota.

 

Právě se děje

Další zprávy