HP vstupuje do světa smartphonů, koupil průkopníka Palm

Veronika Skálová Veronika Skálová
29. 4. 2010 10:16
Někteří odborníci považují investici 1,2 miliardy dolarů za vyhozerné peníze.
iPhone je asi nejpopulárnějším smartphonem současnosti.
iPhone je asi nejpopulárnějším smartphonem současnosti. | Foto: Reuters

San Francisco - Jednička na světovém trhu s počítači, skupina Hewlett Packard, rozšiřuje své působení i do oblasti "chytrých telefonů" takzvaných smartphonů. HP oznámil, že převezme ztrátového výrobce smartphonů Palm za 1,2 miliardy dolarů.

Palm byl na trhu s PDA a smartphony kdysi průkopníkem, ale v posledních letech mu došel dech a předstihli jej jeho následovníci jako Blackberry nebo iPhone. To je zvlášť silná ironie vzhledem k tomu, že v čele Palm stojí Jon Rubinstein, který u Apple vyvinul populární přehrávač iPod.

 

Palm byl naposledy v zisku v půli roku 2007, od té doby se nevymanil z červených čísel. Jak informovala agentura Reuters, analytici se shodují, že HP má na investice do Palmu dostatečné zdroje.

Zatím se zaměří na boj s Nokii a Motorolou

Přestože se mu nejspíš hned tak nepodaří dostihnout velké hráče na trhu se stále populárnějšími smartphony, bude nepochybně tlačit například na Nokii a Motorolu.

Někteří odborníci oslovení agenturou Reuters jsou však ohledně koupi Palmu skeptičtí. "Pokud chce HP hrát na poli mobilních telefonů světovou roli, utratit 1,2 miliardy za Palm není to pravé. Mimo Spojené státy nemá Palm žádné jméno ani distribuční síť," zhodnotil John Strand, ředitel Strand Consulting.

Palm se podle něj osm let snažil změnit pole působnosti z PDA na mobilní telefony, ale bez úspěchu.

 

Právě se děje

Další zprávy