ICQ se stěhuje k ruskému spolumajiteli Facebooku

Veronika Skálová Veronika Skálová
28. 4. 2010 16:39
Americký AOL prodává populární program za polovinu ceny, kterou za něj zaplatil.

New York - Ze Spojených států do Moskvy se přesunul oficiální domov jednoho z nejrozšířenějších komunikačních nástrojů ICQ. Jeho dosavadní majitel, americká společnost AOL se dohodla na prodeji s ruským internetovým gigantem Digital Sky Technologies (DST).

Zatímco původně izraelskou firmu koupil AOL v roce 1998 za 407 milionů dolarů, prodává ji nyní za méně než polovinu této sumy - za 187,5 milionu.

ICQ se po svém zrodu v izraelské společnosti Mirabilis v roce 1996 stalo rychle senzací. Postupem času však služba nabobtnala natolik, že řada jejích uživatelů přešla k méně náročným aplikacím.

V současnosti je program dostupný v 16 jazycích. Osmdesát procent jeho uživatelů patří do věkové skupiny 13 až 29 let a jsou průměrně připojeni k této službě pět hodin denně.  Největší úspěchy slaví ICQ v současné době právě v Rusku, ale i Německu, Česku a Izraeli.

Prioritou je Rusko a východní Evropa

"Získání ICQ je strategickým rozšířením našeho působení v Rusku a východní Evropě. Dlouhé trvání a velká základna uživatelů představují skvělou příležitost pro posílení naší pozice v regionu," konstatoval Juri Milner, výkonný ředitel DST.

Důvodem k prodeji zavedené značky se pro AOL stala právě síla původně revolučního programu v regionu východní Evropy. Těžiště aktivit AOL totiž leží ve Spojených státech, kde pozice ICQ zdaleka není tak dobrá.

Společnost DST vznikla v roce 2005 a rychle se stala největší internetovou společností v rusky hovořících zemích a na východoevropských trzích. Mimo jiné má podíl také ve vlastnictví Facebooku.

 

Právě se děje

Další zprávy