Nový odhad MMF: Tři roky řeckých infuzí za 120 miliard

Zdeněk John, Karel Toman
28. 4. 2010 18:40
Další země na řadě podle investorů: Portugalsko, Španělsko.
Nápis na jedné z bank v řeckém hlavním městě Aténách.
Nápis na jedné z bank v řeckém hlavním městě Aténách. | Foto: Reuters

* MMF odhaduje, že Řecko bude potřebovat 120 miliard euro * Kurz eura k dolaru je nejnižší za poslední rok * České banky mají v Řecku asi 25 miliard korun

Atény/Praha - Mezinárodní měnový fond odhaduje pomoc Řecku až na 120 miliard eur během tří let, řekl šéf fondu Strauss-Kahn.

Krize v eurozóně se kvůli Řecku dramaticky zhoršuje. Investoři vyděšení možným krachem nejchudších zemí platících eurem utíkají k bezpečnějším úložištím svého jmění.

Šíření paniky kolem dluhopisů z Řecka do dalších zemí - především Portugalska a Španělska - považovali ještě před několika dny mnozí za hororový scénář, ale on se mění ve skutečnost.

Agentura Standard & Poor's dnes snížila úvěrový rating Španělska o jeden stupeň na AA. Zdůvodnila to úsudkem, že zemi čeká delší období slabého ekonomického růstu, než se očekávalo. Kurz eura k dolaru se pak propadl na nejnižší úroveň za poslední rok.

200 miliard v ohrožení

Investoři, hlavně banky a investiční fondy, mohou bankrotem Řecka přijít až o 200 miliard eur, napsala agentura Bloomberg. V případě bankrotu Řecka odhaduje S&P výtěžnost dosud nesplacených dluhopisů na 30 až 50 procent.

Banky po celém světě mají v řeckých dluhopisech a dalších instrumentech uloženo v přepočtu 5,75 bilionu korun. Z toho 25 miliard korun patří českým bankám, napsal odborný server Patria.cz.

"Krach Řecka nepřipadá v úvahu," prohlásil prezident Evropské unie van Rompuy.

Výnosy z dvouletých řeckých vládních dluhopisů stouply nad 20 procent. U stejných cenných papírů z Portugalska vylétla sazba na 5,36 procenta. U dluhopisů platí: čím vyšší sazba, tím je riskantnější je vlastnit.

Citlivé banky

Vládním autoritám se situace okolo Řecka vymkla z rukou a je zcela řízena divokým vývojem trhů, píše analytik ČSOB Jan Čermák. EU a MMF musí nyní ukázat nejen akceschopnost, ale především slíbit Řecku velký balík levných peněz, jež půjde daleko nad rámec dosud přiklepnutých 45 miliard euro.

Akciové trhy zareagovaly podrážděně. Největší akciový trh v kontinentální Evropě - německá burza - klesla, hlavně banky. Německé finanční ústavy vložily do řeckých dluhopisů 43 miliard euro, což je třetí největší částka vůbec, z toho Hypo Real Estate 10 mld, Eurohypo 3,1, Postbank 1,3, MunichRe 1,5 a Allianz 0,9.

Řecku teď už nemohou některé instituce vůbec půjčovat, protože při jeho ohodnocení BB+ jim to neumožňují vnitřní investiční pravidla.

Řecká vláda teď emituje dluhopisy, které byly pro mnoho společností v USA cestou, jak se dostat z insolventního řízení: například společnost Reader's Digest, která vydala za 525 milionů dolarů dluhopisů s úrokovou mírou 9,5 %, jak připomíná ve svém komentáři investiční dům Patria.

EU přemýšlí, země se potápějí

Evropská unie přemýšlí, zda svolat na 10. května mimořádný summit. Situace ale natolik eskaluje, že už může být pozdě. Záchrana nakonec může stát víc než dnes zmiňovaných 45 miliard eur. (Všichni včetně MMF však už přiznávají, že tato suma nestačí a je jen počátkem pomoci Řecku).

Potíže se šíří rychle. Kriticky ohrožené je takzvané jižní křídlo eurozóny: kromě Řecka a Portugalska také Španělsko.
Španělsko v pátek oznamuje statistiku o nezaměstnanosti. Tamní list ABC zná předběžná čísla, podle nichž stoupl počet lidí bez práce na 20 procent. To je nejvíce od roku 1997.

 

Právě se děje

Další zprávy