Trhy sázejí na bankrot, Řecko jej ale vyhlásit odmítá

Karel Toman
26. 4. 2010 15:30
Ekonomové to zemi radí, trhy na to sázejí. Řecko ale možnost bankrotu odmítá
Pracovníci úklidové čety odpočívají před budovou řecké centrální banky.
Pracovníci úklidové čety odpočívají před budovou řecké centrální banky. | Foto: Reuters

Athény/Washington - Řecké dluhopisy dnes dosáhly dalšího rekordu. Podle serveru Patria online se desetileté bondy obchodovaly s přirážkou 9,7 %, výnos dvouletých dluhopisů vzrostl dokonce z pátečních 11 % na dnešních 13 %.

Trhy tak dávají jasně najevo, že mezinárodnímu plánu na záchranu Řecka příliš šancí nedávají. Členské státy eurozóny a Mezinárodní měnový fond poskytnou podle tohoto plánu Řecku 30, respektive 15 miliard euro.

Zpoždění mezinárodní pomoci může podle agentury Bloomberg ohrozit už splátku řeckého dluhu 8,5 miliardy euro, která vyprší 19. května.

"Je to těkavá a rychle se měnící situace, která upoutala pozornost světových trhů v neposlední řadě proto, že má potenciál být systémovým rizikem," shrnula situaci Sophia Drossosová z banky Morgan Stanley.

Renomovaní světoví ekonomové proto zemi doporučují řízený bankrot.

Řecko se ale nevzdává a možnost restrukturalizace svého dluhu odmítá. Tamní ministr financí vzkázal spekulantům sázejícím na bankrot Řecka, že "prodělají kalhoty".

Pomoc je jen "kapka v moři"

Chmurné finanční vyhlídky Řecka shrnul před časem pro Wall Street Journal profesor ekonomie univerzity v New Yorku a hlavní ekonom High Frequency Economics Carl B. Weinberg.

"Během následujících pěti let bude muset Řecko sehnat 240 miliard eur. To je přibližně současný hrubý domácí produkt země. Z této částky 150 miliard připadá na splátky dluhopisů, které dojdou do splatnosti, a 90 miliard eur jen na samotné úroky," vypočítává Weinberg. Jen úrokové náklady Řecka spolykají přes 10 % jeho HDP ročně.

"To ilustruje, proč je současná nabídka eurozóny jen pověstnou kapkou v moři skutečných řeckých finančních potřeb," uvádí ekonom. Takovou dluhovou zátěž podle něj ze soukromých zdrojů prostě získat nelze, i kdyby byly úroky jakékoliv.

"Až Řecko spotřebuje evropskou záchrannou injekci - pravděpodobně někdy na počátku příštího roku - vláda bude ve stejně kritickém bodě, jako je nyní. Se slabým ratingem, ještě vyšším zadlužením a neakceptovatelným poměrem dluhu k výkonu stále ještě recesní ekonomiky bude neschopná získat zdroje na trzích za rozumných podmínek," upozorňuje Weinberg.

Řecko tak podle Weinberga musí provést zásadní reformu veřejných financí a restrukturalizovat dluh. Úsporné plány přitom nesmějí být příliš drastické, jinak by recesi jen prohloubily.

Dluh, který má Řecko splatit do roku 2015, by se měl podle Weinberga zkonsolidovat do jedné obligace a její splátky rozložit na 25 let za úrok, který Řecko běžně platilo, tedy 4,5 %.

Bankrot se osvědčil v Argentině

Připomíná tak řešení, pro které se před časem ve svém blogu vyslovili ekonom Peter Boon z London School of Economics a Simon Johnson, bývalý hlavní ekonom MMF. Ti jsou navíc pro návrat Řecka k vlastní měně, jejíž inflace Řecku rychle vrátí konkurenceschopnost. Stejně jako Weinberg zdůraznili, že restrukturalizace dluhu se osvědčila v Argentině.

Situace Řecka byla také hlavním tématem víkendového jednání Světové banky a MMF ve Washingtonu. Řecký ministr financí Jorgos Papaconstantinu po něm včera možnost restrukturalizace dluhu - což se rovná vyhlášení platební neschopnosti a tím i státního bankrotu - odmítl.

 

Právě se děje

Další zprávy