Hledají se první dodavatelé pro plynovod Nabucco

Ekonomika Ekonomika
23. 4. 2010 16:41
Vyhlášení tendru má nejspíš sebrat argumenty těm, kdo předpovídají, že Nabucco vůbec nevznikne.
Nabucco má snížit závislost Evropy na ruském plynu.
Nabucco má snížit závislost Evropy na ruském plynu. | Foto: Reuters

Vídeň - O krok blíž své existenci je plánovaný plynovod Nabucco, který má snížit závislost evropských zemí na ruské ropě. Stejnojmenné konsorcium, které na jeho vznik dohlíží, dnes vyhlásilo první výběrové řízení na dodávky pro jeho výstavbu. Zdá se tak, že jedna z největších investic, které jsou v současné době připravovány na území EU, se po několikterých odkladech skutečně začne realizovat.

Prozatím hodnota zakázek dosáhne 3,5 miliardy eur, tedy zatím necelé poloviny plánované investice, která má být 7,9 miliardy eur.

"Je to podstatný krok k zahájení výstavby na konci roku 2011," uvedl podle ČTK vrchní ředitel Nabucca Reinhard Mitschek.

Plynovod má po dokončení v roce 2014 měřit 3300 kilometrů a povede od ložisek plynu v Kaspickém moři přes Rakousko, Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko.

Zájemci o dodávky mají čas do půlky května

Dodavatelé, kteří mají zájem získat zakázku například na dodávky potrubí či ventilů, se o ni mohou ucházet do 17. května. Pak konsorcium složené z německé RWE, rakouské OMV, turecké Botas, bulharského Bulgargazu, maďarské MOL a rumunského Transgazu vybere firmy postupující do dalšího kola. Zakázky pak zadá do konce letošního roku.

Vyhlášení tendru je argumentem proti některým hlasům zpochybňujícím, že Nabucco vůbec kdy vznikne. Pochybnosti vyvstaly poté, co byl začátek projektu několikrát odložen.

 

Právě se děje

Další zprávy