Microsoft si polepšil, přesto to investorům nestačí

Ekonomika Ekonomika
23. 4. 2010 9:27
Oživení v technologickém sektoru sice pomohlo, ale investoři čekali více
Windows 7 jsou vlajkovým produktem firmy
Windows 7 jsou vlajkovým produktem firmy | Foto: Reuters

Seattle - Ani zisk přes čtyři miliardy dolarů za třetí čtvrtletí, který vykázala společnost Microsoft, neuspokojil investory. Akcie proto klesly.

Čistý zisk za třetí čtrvrtletí fiskálního roku firmy dosáhl přesně 4,01 miliardy dolarů (asi 76,2 miliardy Kč). Meziročně jde o nárůst 35 procent. Tržby činily 14,5 miliardy dolarů (asi 275,7 miliardy Kč). Proti stejnému období loňska se zvedly o šest procent. 

Firma v tomto období těžila z toho, že prodeje počítačů stouply, a protože Microsoft je nejvějším světovým výrobcem počítačového softwaru, stouply zákonitě i prodeje jejího operačního systému Windows 7.

Zisk na akcii o 12 centů vyšší než vloni

Zisk na akcii činil 45 centů oproti zisku 33 centům o rok dříve. To je o tři centy více než očekávali analytici oslovení v anketě agenturou Reuters. Investoři ovšem čekali víc. Byli přesvědčeni, že firma vytěší více z oživení v technologickém sektoru.

Akcie nejprve oslabovaly o více než tři procenta, nakonec se jejich ztráta ustálila na 1,3 procenta. Přitom před zveřejněním výsledků akcie v řádném obchodování zhruba o 0,2 procenta zpevnily.

 

Právě se děje

Další zprávy