Červení a modří se dál předhání. V růstu vede Pepsi

Ekonomika Ekonomika
22. 4. 2010 15:40
Coca-Cola sice vydělala víc, ale Pepsi zvýšila víc tržby i zisk.

New York - Další kolo soupeření mají za sebou dva limonádoví giganti - Pepsi a Coca-Cola. Ač obě nápojové firmy zvýšily v prvním čtvrtletí letošního roku svůj zisk, vítězem v hospodářských výsledcích se stala Pepsi. Pokud by tedy kritériem hodnocení byl růst.

Čistý zisk totiž zvýšila přibližně o čtvrtinu, na 1,43 miliardy dolarů, zatímco zisk červeného konkurenta rostl o 19 procent na 1,61 miliardy. Rychleji rostly Pepsi i tržby - o 13 procent na 9,37 miliardy dolarů. Coca-Cola uvedla ve svých čtvrtletních výsledcích zvýšení tržeb o pět procent na 7,53 miliardy dolarů.

Pepsi ve zprávě o svých čtvrtletních výsledcích také informovala, že hlavním příspěvkem k dobrým výsledkům bylo převzetí největších stáčíren jejích nápojů za 7,8 miliardy dolarů. Tím získala společnost kontrolu nad distribucí svých výrobků v Severní Americe a zároveň ušetřila asi 400 milionů dolarů.

Podobnou transakci chystá i Coca-Cola. Plánuje převzít Coca-Cola Enterprises a věří, že získá stejné výhody jako Pepsi - tedy úsporu a větší pružnost v dodávkách na trh ve Spojených státech. Modrý a červený konkurent se tak budou předhánět i nadále.

 

Právě se děje

Další zprávy