Historická záchrana: Zadlužené Řecko požádalo o pomoc

Karel Toman
23. 4. 2010 12:15
Řecký premiér Papandreu oficiálně požádal o pomoc eurozónu a MMF.

* Eurostat ve čtvrtek informoval, že odhadovaný schodek řeckého rozpočtu bude skoro o procento HDP horší * Ratingová agentura Moody's vzápětí snížila hodnocení Řecka * Německo neoficiálně potvrzuje, že pomůže

Atény - Krachující Řecko požádalo o pomoc, kterou si už předem dohodlo s evropskými zeměmi a Mezinárodním měnovým fondem. Agentura Reuters informuje, že řecký premiér Jorgos Papandreu vystoupil s prohlášením, v němž to oznámil.

"Je nevyhnutné, abychom požádali o aktivaci (záchranného) mechanismu," prohlásil Papandreu během své návštěvy ostrova Kastellorizo v Egejském moři.

Řecko je v těžké dluhové krizi, která se poslední měsíce spíš prohlubuje, když mu investoři neustále zvyšují úrok, za který mu půjčují další peníze.

"Pro naši ekonomiku je to skutečné nebezpečí a to nemůžeme připustit. Mechanismus nám dá čas, který nám trhy nedají," zdůvodnil premiér žádost o pomoc.

Řekové nyní v Aténách dojednávají s misí MMF, Evropské unie a Evropské centrální banky konkrétní podmínky čerpání pomoci (až 45 miliard eur).

"Trhům by to mělo vyslat silný vzkaz, že Evropa nehraje žádné hry a že bude chránit své společné zájmy a měnu," dodal premiér ve svém televizním vystoupení, kde žádost o pomoc označil za "novou odysseu pro Řecko."

Němci nejspíš přispějí

Německo, které zaplatí více než čtvrtinu, do poslední chvíle tvrdilo, že o žádné žádosti nic neví. Berlín ale ujistil, že bude solidární a finanční pomoc nejspíš blokovat nebude.

Mluvčí německého ministerstva financí Michael Offer dnes pro agenturu Bloomberg uvedl, že Německo okamžitě zahájí legislativní kroky ke schválení pomoci Řecku. Německý ministr Wolfgang Schaeuble už dříve uvedl, že legislativní průchod parlamentem si vyžádá zhruba 10 dní.

"Jsme připraveni na tuto žádost neprodleně jednat," komentoval věc ve svém prohlášení šéf MMF Dominique Strauss-Kahn.

O aktivaci finanční pomoci pro Řecko musí podle mluvčího Evropské komise Amadea Altafaje rozhodnout po konzultacích s Evropskou centrální bankou ještě tak zvaná euroskupina složená z ministrů hospodářství a financí eurozóny. Mělo by se tak podle něj stát v příštích dnech.

Podmínky, za jakých si Řecko od mezinárodních věřitelů půjčí, tedy hlavně výše úroku, bude teprve finálně propočtena. Údaj 5 %, který zazněl po dohodě EU a MMF koncem března, je podle Altafaje jen prvotní indikací.

 

Rána z milosti: snížený rating

Řecko musí už příští měsíc splatit 11,3 miliard dolarů ze svého dluhu. Náklady na jeho financování během včerejška vystoupaly na nová rekordní maxima.

Navíc se ukázalo, že řecký dluh je větší, než se dosud odhadovalo. Statistický úřad Eurostat informoval, že loňský deficit země dosáhl 13,6 procenta hrubého domácího produktu. Řecká vláda přitom udávala pouhých 12,7 procent.

Ratingová agentura Moody's snížila okamžitě hlavní rating Řecka na stupeň A3 z dosavadního stupně A2. Němci včera Řecko otevřeně vyzvali, aby dobrovolně zvážilo odchod z eurozóny. Finanční expert německé vlády Angely Merkelové podle agentury AP uvedl, že Řecko musí významně zvýšit své úsilí o konsolidaci země, nebo jít.

Potíže v Řecku tlačí dolů akciové trhy i euro. Po oznámení, že Řecko o pomoc žádá, však euro posílilo z ročního dna, na které se dostalo během včerejšího obchodování.

Plán vlády zůstává v platnosti

Řecké ministerstvo financí tvrdí, že zmíněná fakta nic nemění na plánu vlády letos srazit dluh veřejných financí pod čtyři procenta, který je součástí programu stabilizace veřejných financí.

Součástí čtvrteční zprávy Eurostatu je také opakovaná kritika řeckých rozpočtových údajů. Revize jednotlivých položek by prý údajně mohla ukázat skutečnou výši deficitu, který by se mohl vyšplhat až někam mezi 13,9 % - 14,1 % HDP. To znamená, že Řekové udávali o 0,3 až 0,5 % menší zadlužení.

Experti už ladí dohodu o pomoci

Do Atén ve středu dorazili experti z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, aby doladili detaily dohody o přislíbené pomoci. Záchranný balíček ve výši 45 miliard eur by sice měla země čerpat, jen pokud se dostane do skutečně neřešitelné situace. To se nyní děje.

Čtvrteční korekce Eurostatu totiž vystřelila přirážku za řecké desetileté dluhopisy na 8,91 %. Přitom pro schopnost Řecka splácet své nové dluhy se jako o těžko udržitelných mluvilo o úrocích atakujících "pouze" sedmiprocentní hranici.

Blogy na Aktuálně.cz:

Foto: Aktuálně.cz
 
Petr Robejšek: Euro může stáhnout Evropu do pekel
Foto: Aktuálně.cz
 
Pavel Kohout: Řecko, bankrot a my

 

Právě se děje

Další zprávy