Navzdory sopce: MMF vidí svět růžově. Jen Evropa zlobí

ČTK, red eko
21. 4. 2010 17:19
Mezinárodní měnový fond zvýšil odhad letošního růstu globální ekonomiky
Řecko je největším problémem vyspělé Evropy, říká MMF
Řecko je největším problémem vyspělé Evropy, říká MMF | Foto: Reuters

Washington - Světová ekonomika v letošním roce poroste o 4,2 procenta a výrazně oživí z loňského propadu o 0,6 procenta, kdy klesla nejhlouběji od druhé světové války. Předpověděl to dnes Mezinárodní měnový fond ve své jarní verzi pololetní prognózy World Economic Outloook (WEO).

Fond však upozornil, že oživení bude nestabilní a budou jej ohrožovat nová rizika, z nichž největší je prudký růst vládních dluhů.

Nový odhad MMF je mírně vyšší než dosavadní prognóza, která čekala pro letošní rok růst o 3,9 procenta. Pro příští rok odhaduje fond stejně jako v poslední verzi WEO růst globální ekonomiky o 4,3 procenta.

"Výhled (ekonomické) aktivity zůstává neobvykle nejistý," uvedl fond s tím, že vzhledem k hrozbám je pravděpodobnější spíše horší výsledek. MMF konstatoval, že možnosti manévrování v ekonomické politice jsou v řadě vyspělých zemí vyčerpány nebo výrazně omezeny. To znamená, že tyto ekonomiky v případě nových otřesů nebudou mít schopnost se účinně bránit.

Oživení ve vyspělém světě bude podle MMF nerovnoměrné a lépe zatím vykročily Spojené státy než Evropa a Japonsko. Zatímco od americké ekonomiky fond letos čeká růst o 3,1 procenta, u eurozóny předpokládá oživení jen o jedno procento a v Japonsku o 1,9 procenta.

Výhled pro Evropu označil fond za velmi nejistý, protože jej komplikují problémy vysoce zadlužených zemí jako Řecko, přetrvávající potíže bank a chatrná finanční situace firem i domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy