MMF navrhuje nové daně pro banky. Aby střádaly na krizi

Veronika Skálová Veronika Skálová, Monika Horáková
21. 4. 2010 10:42
Kromě bank by měly platit také pojišťovny a fondy.

Londýn - Kde vzít dostatek prostředků na záchranu klíčových bank, pokud by se ekonomická recese měla opakovat? Mezinárodní měnový fond má jasno - na svou případnou budoucí záchranu budou přispívat samotné banky. Jak zjistil zpravodajský server BBC, navrhuje proto zavedení dvou nových daní pro banky. Podle něj jsou tyto návrhy radikálnější než se očekávalo a pořádně banky vyděsí.

BBC vyčetla z dokumentů fondu pro vlády zemí G20, že kromě základní daně s počáteční jednotnou sazbou by banky měly platit i daň ze zisků a odměn. Takto získané prostředky poslouží na vytvoření záchranných balíčků pro bankovní sektor.

Nejde jen o banky, ale i pojišťovny a fondy

Do daní navíc nejsou zahrnuté pouze banky, ale také pojišťovny, hedgeové fondy a adalší finanční instituce. Pokud by je do daní MMF nezahrnul, hrozilo by totiž, že banky překlasifikují některé své aktivity tak, aby se na ně daň nevztahovala.

Ministři financí ze zemí G20 budou nad návrhy diskutovat o nadcházejícím víkendu. Podle britského premiéra jsou návrhy fondu důležité a měly by být přijaty. „Názor, že by banky měly přispívat společnosti, v níž působí, je správný," uvedl také kancléř Alistair Darling.

"Návrh MMF lze chápat také jako snahu najít jednotné řešení pro celý svět poté, co návrhy Spojených států, Německa a Francie narazily v rámci uskupení G20 na odpor," píše německý Handelsblatt. 

Jasně proti Kanada a Austrálie

"Jednotlivé země zastávají v rámci skupiny G20 různé pozice," sdělilo Handelsblattu německé ministerstvo financí. "Proti obdobnému zdanění finančních ústavů se staví mimo jiné například Kanada a Austrálie."

Podle agentury Reuters je dohoda nad připraveným návrhem tento týden nepravděpodobná, a to nejen kvůli nejistotě, zda na setkání G20 dorazí zástupci z Evropy, kde byla letecká přeprava narušena sopečným prachem z islandské sopky.

Bankovní daně jsou mimo jiné i výbušným politickým materiálem. I když se většina ministrů shoduje o tom, že je zapotřebí, s konkrétními kroky jsou opatrní.

 

Právě se děje

Další zprávy