Apple zvýšil čistý zisk o 90 procent, akcie na maximu

Ekonomika Ekonomika
21. 4. 2010 8:26
Zvýšil se prodej telefonů iPhone i počítačů Macintosh, iPod se prodával méně.
Steve Jobs
Steve Jobs | Foto: Aktuálně.cz

San Francisco - Skvělé období teď prožívá americký výrobce počítačů a spotřební elektroniky Apple. Ve druhém finančním čtvrtletí meziročně zvýšil čistý zisk o 90 procent na 3,1 miliardy dolarů (58 miliard Kč).

Prodej mobilních telefonů iPhone se více než zdvojnásobil  - dosáhl rekordních 8,75 milionu. Výrazně se také zvýšil prodej počítačů Macintosh, a to o 33 procent na 2,94 milionu kusů. O 1 procento naopak klesl prodej hudebních přehrávačů iPod (na 10,89 milionu kusů).

 

Společnost o tom informovala v noci na dnešek. Výsledky překonaly očekávání analytiků a akcie společnosti se vyšplhaly na nové historické maximum.

Celkové tržby se ve čtvrtletí končícím v březnu zvýšily o 49 procent na 13,5 miliardy dolarů. Telefony iPhone se na celkových tržbách podílí zhruba 40 procenty.

Německý server Noows.de při této příležitosti informoval, že Apple v létě představí nový iPhone. Ačkoli je společnost známá tím, že veškeré novinky až do poslední chvíle velmi pečlivě utajuje, informace o novém iPhonu tentokrát na veřejnost pronikly.

Chybička se vloudila

Jeden ze zaměstnanců Applu údajně zapomněl předvýrobní exemplář v restauračním zařízení. Nálezce pak telefon prodal serveru Gizmodo. 

Gizmodo své čtenáře a čtenářky okamžitě informoval: "Nový telefon je uzší a hranatější. Má také druhou kameru na přední straně, která bude umožňovat videotelefonáty. Display je menší, má ale vyšší rozlišení."

Na požádání Applu ale redakce Gizmoda zaslala společnosti exeplář zpět, uvedl server Noows.de. 

Výsledky ve druhém finančním čtvrtletí ještě nezahrnují nový tablet iPad. Ten společnost začala prodávat v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy