Státy EU budou moci kompenzovat ztráty svých aerolinek

Veronika Skálová Petr Jemelka Veronika Skálová, Petr Jemelka
19. 4. 2010 12:41
Evropská komise učiní výjimku
Foto: Jan Langer

Brusel - Členské státy Evropské unie budou moci finančně pomoci leteckým přepravcům, kteým vinou zastavení letového provozu nad velkou částí Evropy vznikly značné ztráty.

Letadla nesměla létat, protože po výbuchu islandské sopky nebe okupoval mrak sopečného prachu.

Za normálních okolností by byla finanční pomoc zakázaná nebo striktně omezená. Evropská komise ale v tomto případě udělá výjimku. 

Novinářům to dnes řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia. Letecké společnosti kvůli omezení leteckého provozu v Evropě přicházejí podle odhadů o zhruba 250 milionů dolarů (zhruba 4,7 miliardy korun) denně. Tento údaj zveřejnilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA).

Škody jsou větší než po útocích teroristů

Erupce islandské sopky tak v účetnictví aerolinek napáchá větší škody než teroristické útoky z 11. září 2001. Sdružení, jehož členy je 93 procent všech pravidelných leteckých dopravců, zároveň kritizovalo přístup evropských vlád k celé situaci.

"Jsme silně nespokojeni s tím, jak se vlády k situaci postavily bez konzultací, koordinace či potřebného vedení. Tváří v tvář situaci, kdy evropské aerolinky ztrácejí miliardy dolarů, je naprosto neuvěřitelné, že evropským ministrům dopravy trvalo pět dní, než uspořádali telekonferenci," neodpustil si rýpnutí šéf IATA Giovanni Bisignani.

 

Právě se děje

Další zprávy