Finále obřího krachu se blíží, Lehman vyplatí věřitele

Ekonomika Ekonomika
15. 4. 2010 12:51
USA začínají psát tečku za největším bankrotem v dějinách, který spustil krizi
Foto: Reuters

New York - Lehman Brothers se chystá udělat tečku za svým krachem. Soudu předložil plán, jak svým věřitelům splatit část z celkem bilionu dolarů, o které přišli krachem finančního obra v září 2008.

Jde tak o první návrh na řešení největšího bankrotu v historii Spojených států.

Ze zprávy, kterou soudu holding Lehman Brothers předložil, vyplývá že jeho nepojištění věřitelé dostanou zpět mezi 15 a 27 procenty svých pohledávek. Ti pojištění by měli získat vše.

Lehman zavírá krám

Suma v miliardách dolarů určená na vyrovnání s věřiteli a oblast z portfolia holdingu, kde ji chce Lehman Brothers získat

  • 8,8 - derivátové kontrakty
  • 5,4 - kontrakty v prodlení
  • 11 - reality, hlavně bytové komplexy Archstone
  • 7,2 - úvěry
  • 9,6 - vklady z "private equity"
  • 2 - podíly v bankách Aurora a Woodlands

(Zdroj: Reuters)

 

Nepojištění věřitelé mateřské společnosti mají podle navrženého plánu dostat 14,7 % až 26,8 % svých vkladů v závislosti na tom, která část holdingu jejich majetek spravovala, píše agentura Reuters. Lehman podle agentury počítá s tím, že mezi věřitele rozdělí kolem 44 miliard dolarů (viz box).

Hrobník jménem LAMCO

Podle návrhu Lehman Brothers z minulého měsíce má také vzniknout společnost LAMCO, která bude mít za úkol ukončit správu zbývajících aktiv a operací padlého finančního domu. Podle Reuters teď LAMCO hledá strategického partnera a čeká na svolení při dnešním slyšení soudu na newyorském Manhattanu.

Pokud soud plány Lehman Brothers schválí, bude o nich krátce na to hlasovat věřitelský výbor. Pokud ne, „spadnou" všichni jeho poškození klienti do jedné množiny a ti nepojištění dostanou asi jen sedm procent svého majetku.


 

Právě se děje

Další zprávy