Růst průmyslu v Unii se zpomalil od ledna na polovic

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 4. 2010 11:23
Průmyslová výroba rostla v Unii o 0,7 %, v eurozóně o 0,9 %. O měsíc dřív to ale bylo 1,6 a 1,7%.
Průmysl v únoru v Česku klesl, stejně jako v 11 dalších zemích Unie. Ilustrační foto.
Průmysl v únoru v Česku klesl, stejně jako v 11 dalších zemích Unie. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Brusel - Sice pomalejší než o měsíc dřív, ale přece jen růst, zaznamenali statistici u objemu průmyslové výroby v Evropské unii. V celé sedmadvacítce rostl v únoru v porovnání s lednem o 0,7 procenta, v zemích platících eurem o 0,9 procenta. O měsíc dřív přitom oba údaje přesáhly jedno procento a blížily se dvěma. Údaje zveřejnil Eurostat.

Pokud se kondice evropského průmyslu porovná s předchozím rokem, zlepšila se v celé unii o 3,5 procenta, v zemích eurozóny pak o 4,1 procenta. Tento výsledek však poznamenaly nízké hodnoty z loňského roku, které dosáhly dna v květnu.

Ne všechny členské země ale procházejí stejným vývojem. Ve dvanácti zemích včetně Česka se průmysl v únoru ve srovnání s předchozím měsícem propadl. Nejvíce v Bulharsku, kde jeho objem klesl o 5,7 procenta. Průmyslová výroba v Lotyšsku klesla o 3 procenta, v Řecku o 2,9 procenta. Česká republika snížila podle Eurostatu průmyslovou výrobu o 0,3 procenta.

Rekordmanem na opačném konci škály, tedy v nárůstu průmyslové výroby, je Slovinsko, které ji zvýšilo od ledna do února o 6,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy