Výrobce nemocničních postelí LINET expanduje do USA

Radek Pecák Radek Pecák
13. 4. 2010 14:23
LINET zatím bude působit na východním pobřeží USA
Nemocniční postele jsou dnes složitá zařízení
Nemocniční postele jsou dnes složitá zařízení | Foto: Ludvík Hradilek

Charlotte - Také do USA rozšiřuje své působení česká společnost LINET, přední světový výrobce zdravotnické techniky. Dnes otevírá novou pobočku se sídlem v Charlotte, největším městě státu Severní Karolína.

Obchodní firma LINET Americas hodlá na americkém trhu během pěti let dosáhnout obratu 100 milionů dolarů. První kontrakt by měl být, podle ředitele Zbyňka Frolíka, podepsán ještě během tohoto týdne.

„Přímé působení v zahraničí se nám dlouhodobě vyplácí. Nejvíce lůžek dodáváme do zemí Evropské unie, kde máme hned 5 dceřiných společností, které operují na nejdůležitějších trzích - ve Velké Británii, Francii, Itálii, Španělsku a ve Švédsku. Věříme, že tato strategie bude úspěšná i v USA," uvedl Zbyněk Frolík.

Americkou dceřinou společnost vlastní 1 ze sta procent český LINET. Působištěm nové dceřiné společnosti bude zatím 28 států Unie, ale v dalších letech plánuje LINET Americas pokrýt celé území USA.

Trh v USA ovládají dvě mamutí firmy

Zabodovat v americkém prostředí bude pro úspěšného českého exportéra nesmírně těžké. Konzervativní trh prakticky ovládají dva domácí výrobci, kteří patří ke konkurenci LINETu i v celosvětovém měřítku. Přesto Frolík věří v úspěch. „Dokázali jsme se prosadit v 93 zemích světa, například v mimořádně náročném Japonsku. Naše produkty mají všechny předpoklady uspět i tady," řekl Zbyněk Frolík. Také proto, že je již předem přizpůsobovali požadavkům amerického prostředí.

Kromě toho, že výrobky musí splňovat veškeré požadavky FDA (organizace Food and Drug Administration, která reguluje prodej potravin, léků, ale i dalších výrobků pro zdravotnictví), si museli konstruktéři dát pozor na patenty použité jinými výrobci. "V USA je v tomto ohledu úplně jiné prostředí než v Evropě a není výjimkou, že na jediném typu postele je uplatněno třeba i sto patentů," vysvětlil Frolík.   

LINET patří v oboru nemocničních lůžek mezi čtyři největší společnosti na světě a firma je výjimečná množstvím inovací a vysokou dynamikou růstu. Ročně se v závodě v Želevčicích u Slaného vyrobí desítky tisíc lůžek, dále pak široký sortiment matrací, pacientských stolků a zdravotnického nábytku. Dceřiné společnosti fungují ve Francii, Velké Británii, Itálii, Švédsku, Španělsku a v Číně. Konsolidované výnosy skupiny LINET v obchodním roce 2008/09 přesáhly 2,07 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy