Dohoda o uvolnění juanu je prý na spadnutí

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 4. 2010 18:05
Jüan je prý podhodnocen o 15 - 20 procent. Něktěří ekonomové hovoří až o 40 %
Foto: Reuters

Peking/New York - Čínští a američtí vyjednavači jsou prý velmi blízko uzavření dohody o uvolnění kurzu jüanu - čínské měny, jejíž kurs je pevně vázán na americký dolar a další světové měny.

Spojeným státům uměle podhodnocený jüan už dlouho leží v žaludku, protože poškozuje americké dovozce do Číny a naopak zvýhodňuje čínské vývozce.

Americký ministr financí Timothy Geithner minulý týden podnikl nečekanou návštěvu Číny a čínský prezident Chu Ťin-tchao zase přicestoval do Washingtonu na summit o jaderné bezpečnosti, takže příležitostí k jednání měli vrcholní představitelé obou zemí více než dost.

„Zdá se, že dohoda je na světě," potvrdil pro americkou CNN vedoucí analytik společnosti CMC Markets Ashraf Laidi.

Jüan zatím posílí jen mírně

Odborníci očekávají růst čínské měny o dvě až tři procenta, což sice není nijak zlomová změna, ale v případě, že k ní dojde, půjde o vstřícný krok ze strany čínské vlády. Navíc by měl být významnou částí dohody příslib čínské vlády, že do budoucna svou měnu zcela uvolní.

Podle Laidiho ale půjde ještě o dlouhou cestu, protože nyní jüan podhodnocen o 15 - 20 procent a aby jeho podhodnocení už nenarůstalo, bude třeba cenu zvyšovat o šest a sedm procent ročně.

Čína už k úpravě své měny jednou přistoupila, když mezi roky 2005 až 2008 zvýšila cenu své měny o patnáct procentních bodů. Podle některých ekonomů je cena jüanu podhodnocena až o čtyřicet procent. Ať je pravda jaká chce, všichni se shodují na tom, že bude nejlepší, bude-li se kurz uvolňovat postupně.

Rychlá změna hodnoty jüanu by podle některých mohla vést k inflaci a prasknutí čínské bubliny, což by mohlo vést k nastartování další ekonomické krize.

 

Právě se děje

Další zprávy