Léky na rakovinu a Alzheimera jsou zlatý důl

Vladimír Hobza, investicniweb.cz
13. 4. 2010 14:30
Pfizer má ve svém portfoliu devět trháků: léků s tržbami přes miliardu dolarů.
Foto: Reuters

Praha - Farmaceutická firma Pfizer, vynálezce viagry a světově nejprodávanějšího léku Lipitor, oznámila, že očekává prodeje nových preparátů proti rakovině a Alzheimerově chorobě v hodnotě přes miliardu dolarů. Na tržbách by se měly podílet i klasická analgetika - léky proti bolesti.

"Jsme ve zlaté éře farmaceutického průmyslu," tvrdí Martin Mackay, generální ředitel Pfizer PharmaTherapeutics Research & Development. "Naše pozice na trhu s léky proti rakovině, Alzheimerově chorobě, zánětům a infekčním onemocněním je velice silná."

Pfizer potřebuje nové produkty, protože v listopadu 2011 vyprší patentová ochrana léku Lipitor. Toho se za loňský rok prodalo za 11,4 miliardy dolarů, představoval tedy více než pětinu celkových tržeb Pfizeru.

Největší světový výrobce léčiv sází na technologie svého bývalého rivala firmy Wyeth, kterou Pfizer odkoupil v říjnu 2009 za 68 miliard dolarů.

Podle dat agentury Bloomberg Bloombergu má Pfizer ve svém portfoliu celkem devět léků, kterých se loni prodalo za více než 1 miliardu dolarů. To je řadí mezi "trháky".

Pomalý, stabilní růst

Martin Mackay zdůrazňuje, že se firma bude snažit nabídnout širší spektrum produktů, které by měly nahradit předchozí úspěšné preparáty, kterým skončí patentová ochrana.

Pfizer chce být stabilní společností s jednociferným růstem. "Jako společnost se snažíme nabízet diverzifikované produkty, nejen léky a jejich vývoj, ale i výživu, spotřební zboží, léky pro zvířata a další. Když zvážíme vývoj tržeb, je v nadcházejícím období těžké uvažovat o dvojciferném růstu," dává Mackay realistické vize budoucnosti firmy.

Ke konci roku 2009 měl Pfizer 26 nových léků v závěrečné fázi schvalovacího procesu vyžadovaného v USA. V roce 2007 to bylo například pouze 8 preparátů. Tato čísla nezahrnují výzkumy Wyethu.

Po akvizici omezil Pfizer výzkumné portfolio ze 600 na 500 projektů. Zaměřil se na vývoj těch léků, které mají výrazný prokazatelný efekt při léčení, a ukončil projekty, které se jevily jako neperspektivní.

Klinické testy

Společnost celosvětově ročně provádí přibližně 600 klinických testů, z toho 90 je v první fázi zkoušení u lidských pacientů. V Singapuru bylo loni provedeno 23 testů v první fázi. Letos by toto číslo mělo vzrůst o 10 procent. Asie zvyšuje poptávku po lécích, a vyžaduje proto větší počet testů.

Pfizer oznámil, že bude spolupracovat s kalifornskou MicuRx Pharmaceuticals a čínskou Cumencor Pharmaceuticals na tvorbě nových antibiotik proti rezistentní tuberkulóze v Číně. Dle prohlášení bude Pfizer financovat výzkum a vývoj, a pokryje také marketingové náklady.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je v Číně 25 procent výskytů tuberkulózy imunních vůči současným lékům.

 

Právě se děje

Další zprávy