Eurozóna stagnuje, zbytek členských zemí roste o 0,1 %

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 4. 2010 17:27
Optimismus, který v EU panoval na začátku roku, byl možná předčasný

Brusel - Revidované statistiky o vývoji hospodářství v Evropské unii přinesly špatné zprávy. Růst eurozóny se zastavil a zbylé členské země Evropské unie rostou o pouhou desetinu procenta.

Vyplývá to z revidovaných ekonomických statistik Eurostatu. Revidovaných proto, že původní  prognózy Evropského statistického úřadu hovořily o růstu i zvnitř měnové unie.

Co se týče celé Evropské unie, jsou průměrná čísla lepší, ale pořád jde ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o horší výsledek. Ve srovnání s rokem 2008 si  si sedmadvacítka jako celek dokonce ještě pohoršila. Závěr uplynulého roku byl z hlediska HDP Evropské unie o 2,3 procenta horší, než poslední tři měsíce roku 2008.

Ještě není důvod k plesání

Poté, co se šestnáctka zemí platících eurem pomalu vymanila z recese a začalo se zdát, že se vrací k růstu, přichází další varování, že ještě nemusí být vyhráno. Nepříliš příznivě hovoří i další makroekonomické ukazatele. Vývoz ve čtvrtém čtvrtletí poklesl oproti předešlým třem měsícům o jeden procentní bod na 1,9 procenta, zatímco dovoz vzrostl o 1,3 procenta.

Co se týče České republiky, jsou ekonomické výsledky nadprůměrné a zlepšovaly se po celý rok. V prvním čtvrtletí ještě český hrubý domácí produkt klesal o 4,1 procenta, v polovině 0,3 procenta a ve třetím a čtvrtém čtvrtletí už HDP rostlo o 0,6 resp., 0,7 procenta. 

 

Právě se děje

Další zprávy