Je Čína měnovým manipulátorem? USA se k útoku neodváží

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 4. 2010 18:38
Washington popírá, že by se zdráhal nazvat Čínu manipulátorem, ale zatím to neudělal
Foto: wikipedia.org

Washington - Bílý dům vyvrací tvrzení, že by se Obamova administrativa rozhodla odložit svou ekonomickou zprávu, ve které má nazvat Čínu měnovým manipulátorem.

Spojené státy vyvíjí na Čínu dlouhodobý tlak, protože se jim nelíbí, že Peking drží umělý kurz juanu, který je podhodnocený, čímž zvýhodňuje čínské vývozce a zároveň komplikuje situaci dovozcům.

Když se tento týden objevila zpráva, že čínský prezident Chu Ťin-tchaem dorazí do Bílého domu, aby Obamovi sdělil postoj Číny k návrhům na zpřísnění sankcí OSN vůči Íránů, začala média spekulovat o tom, že by mohl Bílý dům zprávu, která má Čínu nazvat manipulátorem, raději odložit. 

Například americký deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj napsal, že Obamova administrativa přehodnotila svůj postoj, když si uvědomila, že výhružky Čínu k uvolněné měnové politiky nepřinutí.

Navíc by mohlo jít o gesto vděčnosti za ochotu Číny o sankcích vůči Íránu vůbec jednat.

Tiskový mluvčí Bílého domu Robert Gibbs ale jakoukoliv změnu postoje americké strany odmítá. „Neexistuje žádné oficiální rozhodnutí. Prezident pouze řekl, že by měl být kurz čínské měny uvolněn," upřesňuje. 

Tajemník Bílého domu Timothy Geithner nebyl o moc sdílnější, když sice potvrdil, že snaží docílit toho, aby byl kurs juanu vyšší, ale na přímý dotaz, zda bude zpráva o jeho kursu k dolaru zpožděna, odmítl odpovědět.

„Jsem přesvědčen, že si Čína uvědomí, že je to i v jejím zájmu. Děláme vše proto, abychom Čínu přiměli udělat rozhodnutí v co nejkratší době," cituje Geithnera agentura Reuters.

I kdyby ke zpoždění zprávy nedošlo a USA Čínu měnovým manipulátorem nazvaly, už to, že se Čína zúčastní jednání o iránském jaderném programu a případném uvalení sankcí na tuto zemi, svědčí o tom, že se vztahy mezi oběma mocnostmi po delší době ochlazovaní opět zlepšují. 

 

Právě se děje

Další zprávy