Smutný rekord: Zkrachovalo nejvíce Američanů za 5 let

Ekonomika Ekonomika
2. 4. 2010 9:17
Počet bankrotů v březnu překonal dosavadní rekord z roku 2009
Cestou z krize budou v USA krachovat další podniky i jednotlivci, tvrdí analytici.
Cestou z krize budou v USA krachovat další podniky i jednotlivci, tvrdí analytici. | Foto: Reuters

New York - Cesta vedoucí Spojené státy ven z krize je pěkně strmá a pořádně hrbolatá. I když už se sice americká ekonomika podle expertů odrazila ode dna, oživení je zatím nevyrovnané. Potvrzují to údaje o březnovém počtu bankrotů.

Podle soudní databáze bankrotové statistiky totiž zkrachovalo v březnu nejvíc firem i jednotlivců od roku 2005, kdy začal platit nový bankrotový zákon, který zpřísnil podmínky pro vyhlášení platební neschopnosti.

Jen od února se počet vyhlášených krachů zvýšil o 35 procent na 158 141 případů. Z toho bylo 8 162 firem a 149 979 jednotlivců. V porovnání s loňským rokem přibylo bankrotů o 20 procent. Březnové údaje také o 19 procent překonaly dosud nejvyšší údaj z loňského října.

Agentura Reuters uvedla, že podle analytiků vrcholí množství krachů nejméně několik měsíců poté, co se ekonomika odrazí ode dna a začne znovu stoupat. Vyhlášení bankrotu totiž jednotlivci i společnosti obvykle dlouho odkládají a považují je až za poslední možnost.

Za celý loňský rok požádalo o bankrot 1,47 milionu jednotlivců i firem. Krachujících podniků přibylo o 40 procent, jednotlivců o 32 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy