Obama chce povolit těžbu ropy a plynu na pobřeží USA

Petr Jemelka Petr Jemelka
31. 3. 2010 15:35
Podle Obamy nastal čas, kdy by se měly USA energeticky osamostatnit.
Musíme těžit doma, tvrdí Obama
Musíme těžit doma, tvrdí Obama | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama dnes představí svůj plán pro využití přírodních zdrojů na východě Mexického zálivu a na pobřeží Atlantského oceánu. 

Iniciativa, jejímž cílem je zmírnit závislost Spojených států na vnějších energetických zdrojích, navrhuje zrušit zákaz těžby ropy a zemního plynu v těchto oblastech. Podle Obamy by měly být naopak povoleny další zkušební vrty.

Americký prezident se podle prohlášení Bílého domu, které cituje server CNN, domnívá, že k tomu, aby se Amerika vydala směrem k energetické nezávislosti, vede jediná cesta - vytvoření komplexní strategie využití různorodých domácích zdrojů a její důsledné naplňování. 

"Prezident dnes představí dodatečná opatření, která nastartují domácí energetickou produkci a podpoří inovaci v oblasti využití čistých zdrojů," píše se doslova v prohlášení kanceláře amerického prezidenta.

Podle serveru The Wall Street Journal má Bílý dům i jakýsi trest pro státy, které dlouhodobě vystupují proti pobřežní těžbě. Těm chce údajně Obama další rozvoj těžební činnosti zakázat. Zároveň chce současný prezident na rozdíl od svého předchůdce George Bushe, zakázat těžbu na Aljašce, kde by měl být naopak podporován rozvoj rybolovu. 

Podle serveru MSNBC americké ministerstvo vnitra Obamu vyslyší a povolí těžbu v padesátimílovém pásmu na pobřeží státu Virginie. Na východním pobřeží by pak měly vzniknout pokusné vrty. Pokud Kongres Spojených států schválí zrušení zákazu, mělo by se těžit také v 125 mílovém pásmu na pobřeží Floridy. 

Republikáni po využití domácích zdrojů volají dlouhodobě, takže lze předpokládat, že Obamovu iniciativu podpoří, naopak z tábora environmentalistů lze předpokládat silné protesty.

Volnější pravidla pro těžbu ve Spojených státech jsou součástí širšího plánu Obamovy administrativy na dosažení energetické nezávislosti.

 

Právě se děje

Další zprávy