S těžbou ropy na Falklandech to asi nebude tak horké

Petr Jemelka Petr Jemelka
30. 3. 2010 16:13
Zásoby na souostroví poblíž Argentiny jsou prý nevalné

Londýn - Akcie společnosti Desire Petroleum, která investuje do těžby ropy na Falklandských ostrovech, včera klesly téměř o polovinu.

Reagovaly tak na průzkum zásob této cenné suroviny v oblasti, který ukázal, že se tam těžba vůbec nemusí vyplatit.

Nepříznivé informace Desire Petroleum zveřejnila na svých stránkách v pondělí, načež se její akcie na akciovém trhu v Londýně propadly o 49,5 procenta.

Zásoby na Falklandech jsou prý malé a ropu bude nejspíš možné těžit jen v krátkých intervalech. Další informace, které vyplynou z rozsáhlého třicetidenního průzkumu souostroví v jižním Atlantiku, budou zveřejněny ve středu.

Průzkumu musí pokračovat

Původně přitom Desire Petroleum předesílala, že naleziště na severu souostroví obsahuje 3,5 milionu barelů ropy a významné zásoby plynu. Nyní svou předpověď mírní a tvrdí, že asi bude potřeba hledat hlouběji.

Kvůli možnosti, že by mohly být Falklandy (Argentinci nazávané Malvíny) zdrojem přírodního bohatství, se už ale mezitím stihl znovu rozhořet spor Argentiny a Velké Británie. Obě země si totiž na souostroví ležící u argentinského pobřeží kladou nárok. V roce 1982 dokonce tento spor vyvrcholil v několikatýdenní ozbrojený konflikt. 

Minulý měsíc Argentinská prezidentka Cristina Fernandezová vydala nařízení, na jehož základě musejí všechny lodě plující z Argentiny na ostrovy žádat o zvláštní povolení. Po mezinárodním společenství Buenos Aires zase požaduje, aby bylo přírodní bohatství v okolí ostrovů chráněno, tak jako ostatní zdroje v mezinárodních vodách.

 

Právě se děje

Další zprávy