Ekonomická nálada v Unii zvolna stoupá, zjistila Komise

Ekonomika Ekonomika
29. 3. 2010 12:17
Krizi odzvonilo, Evropané jsou optimističtí.

Brusel - Z desetiletého dna směrem k dlouhodobému průměru se pomalu přesunuje ekonomická nálada v Evropské unii. Informovala o tom Evropská komise, která zveřejnila březnové údaje o tomto ukazateli.

Nálada se v celé unii zvýšila o dva body a od sto bodového průměru ji tak dělí jen 0,4 bodu. Země platící eurem jsou v očekávání budoucnosti o něco pesimističtější - index se v eurozóně zvýšil pouze o 1,8 bodu na 97,7 bodu.

Na nejnižší úroveň od roku 1990 sestoupil index na začátku roku 2009, kdy se dostal až na 70 bodů. Naopak nejvýš v uplynulých deseti letech byla ekonomická nálada v roce 2000, když se hodnota indexu v Unii pohybovala okolo 115 bodů.

Index ekonomické nálady vychází z hodnot pravidelného průzkumu mezi výrobními průmyslovými podniky, firmami z oblasti služeb, maloobchodu i stavebnictví, stejně jako mezi spotřebiteli.

V březnu se jeho hodnota zlepšila ve většině členských zemí Unie, nejvíc v Německu, kde se nálada zvedla o 3,4 bodu, a Polsku, kde stoupla o 2,6 bodu. Oproti tomu Italům se nálada zhoršila - o 1,5 bodu.

 

Právě se děje

Další zprávy