Věřitelé se slétli do Dubaje, chtějí zpět své miliardy

Petr Jemelka Petr Jemelka
24. 3. 2010 21:15
Kdysi vlajková loď emirátu, developer Dubai World, dluží 26 miliard dolarů
Megalomanie v praxi. Umělý ostrov pro luxusní rezidence u pobřeží Dubaje.
Megalomanie v praxi. Umělý ostrov pro luxusní rezidence u pobřeží Dubaje. | Foto: www.sharenator.com/Amazing_Dubai/

Dubaj - V místě, které je (a nebo alespoň donedávna bylo) symbolem bohatství a přepychu, se sešli bankéři-věřitelé a řeší, jak Dubaji pomoci z dluhů. Jádrem problémů je společnost Dubai World, která není schopna splácet své závazky.

Státem vlastněná developerská firma, která ve světě proslula svými megalomanskými projekty, svým největším věřitelům dluží 26 miliard dolarů.

Nepomohl ani prodej největší lodi světa Queen Elizabeth II, ani známé kanadské sítě cirkusových show Cirque du Soleil.

Celkem sedmadevadesáti bankám, kterým Dubai World dluží nejvíce, už totiž došla trpělivost, a tak chtějí společnými silami dřívější chloubu emirátu Dubaj opět postavit na nohy. A ještě na tom vydělat, nebo přinejmenším získat zpět své peníze.

Rozhodně ale nepůjde o lehký úkol. Celkové dluhy Dubai World jsou odhadovány na 101 miliard dolarů. Podle tiskové mluvčí společnosti se nicméně středeční hovory nesly "ve velmi pozitivní náladě".

Británie v tichosti hájí své zájmy

Podle zdrojů agentury Reuters se jednání v Dubaji zúčastnila také bývalá britská ministryně Shniti Vaderová, která je známá svými blízkými vztahy s britským premiérem Gordonem Brownem.

Vaderová se prý jednání zúčastnila jako neformální zástupce Brownova kabinetu, aby hájila zájmy britských bank, které patří k hlavním věřitelů zadluženého developera.

Spoléhají na Abu Dhabí

Všeobecně se předpokládá, že se vláda za dluhy Dubai World zaručí a že stranou nezůstane ani Abú Dhabí - díky vývozu ropy nejbohatší ze sedmi Spojených arabských emirátů. Koneckonců, Abú Dhabí „už je v tom" za deset miliard dolarů, a tak se čeká, že vypíše další šek.

Podle analytiků je totiž nejbohatší emirát připraven zaplatit jakoukoliv cenu, jen aby zabránil poškození dobré pověsti celého společenství emirátů.  

 

Právě se děje

Další zprávy