Ringier a Axel Springer se spojují. Pokvete bulvár?

Monika Horáková
24. 3. 2010 12:21
Společnosti chtějí dobýt střední a východní Evropu, sázejí na online technologie.
Bulvární tisk. Ilustrační foto.
Bulvární tisk. Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

* Doplnili jsme informace, které zazněly na tiskové konferenci v Curychu

Curych - Společnost Ringier AG se sídlem v Curychu a společnost Axel Springer AG se sídlem v Berlíně spojují své síly. Zakládají novou společnost se sídlem v Curychu. Cílem jsou pevnosti střední a východní Evropa, které lákají svou "digitální nedotknutostí".  

Obě strany se budou na společném podniku podílet 50 procenty. Plánovaný roční obrat by se měl pohybovat kolem 414 milionů eur. Novou společnost povede současný ředitel divize Střední Evropa společnosti Ringier Florian Fels.

"Jméno pro naše novorozeně jsme ještě nevybrali," řekl na tiskové konferenci Christian Unger, předseda představenstva společnosti Ringier.     

Sázka na automobily a nemovitosti

Plánované působení na internetu popsal Mathias Döpfner, předseda představenstva společnosti Axel Springer:

"Chceme ve střední a východní Evropě rozvinout tři pilíře - zábavu, katalogy a placený obsah. Katalogy by se mohly podle našich současných představ vydat podobným směrem jako ve Švýcarsku - chceme je rozvíjet zejména v oblasti automobilů a nemovitostí. V úvahu by připadal i jakýsi portál s pracovními nabídkami."

Společnost Ringier nyní v České republice vydává deník Blesk, Aha! a Sport a časopisy Reflex, ABC, Blesk pro ženy, Blesk zdraví, Blesk křížovky a Blesk hobby. V českých podmínkách je největším vydavatelem periodického tisku. 

Axel Springer vydává časopisy Popcorn, top dívky, Auto Profi, Auto Tip a Svět motorů. V Německu vydává mimo jiné známý bulvární deník Bild. 

Nejsme parní válec, tvrdí

"Nejsme parní válec, který s sebou vezme vše, co mu přijde do cesty. Máme regionální management, který disponuje jistou citlivostí pro danou zemi," odvětil Döpfner na konferenci na otázku, zda se neobává společenského a politického tlaku, pokud se v zemích střední a východní Evropy ještě zintenzivní působení tohoto německo-švýcarského mediálního dua.

Axel Springer přináší do společného podniku obchodní činnosti svých dceřiných společností v Polsku, Česku a Maďarsku, Ringier pak obchodní činnosti v Srbsku, na Slovensku, v Česku a v Maďarsku.

Oba podniky tak znovu výrazně vylepší svou silnou pozici s více než 100 tištěnými tituly a více než 70 online nabídkami na těchto trzích.

"Velmi zajímavý je pro nás do budoucna také trh na Ukrajině," řekl Döpfner.

Panika v Curychu

Na závěr tiskové konference zazněla otázka, kde bude pracovat avizovaných 4 800 zaměstnanců. "Dobře, že se ptáte. Ze švýcarských médií nebylo zcela zřejmé, zda nyní do Curychu nepřijede několik tisíc nových zaměstnanců ze střední a východní Evropy. Nikoli, zaměstnaneckou síť rozvíjíme přímo v zemích, kde naše nová společnost bude působit," uklidňoval přítomné Christian Unger.    

 

Právě se děje

Další zprávy