Evropa opět ve hře. Možná letecké tankery do USA dodá

Petr Jemelka Petr Jemelka
19. 3. 2010 14:20
Pro evropský koncern by byl případný zisk americké zakázky spásou
Rodí se nová legenda? Hercules C-130 se takovou legendou stal
Rodí se nová legenda? Hercules C-130 se takovou legendou stal | Foto: Reuters

Washington - Pentagon oznámil, že pravděpodobně prodlouží lhůtu pro podání nabídek na dodání 179 nových leteckých tankerů tak, aby se o tuto zakázku amerického vojenského letectva mohl opět ucházet evropský výrobce Airbusů EADS.

Evropský koncern spolu se svým partnerem, americkou zbrojní firmou Northrop Grumman, svou nabídku před nedávnem stáhl, protože prý Pentagon podmínky výběrového řízení na dodávku letadel v hodnotě 35 miliard dolarů stanovil tak, aby lépe vyhovovaly americkému Boeingu.

Na to zareagovaly Anglie a Francie společným vystoupením Nicolase Sarkozyho a Gordona Browna, kteří Spojené státy obvinili z protekcionismu. V podobném duchu se vyjádřila také Evropská komise.

Nyní se zdá, že Americká strana ustoupila a chce dát evropskému koncernu čas na to, aby se stanoveným podmínkám přizpůsobil. Prodloužení stávající lhůty, která končí 10. května, ale zatím není jisté.

Lhůta je šibeniční

"Je jasné, že šedesát dnů by nestačilo nikomu, ani firmě Lockheed-Martin, aby nabídla nějaké řešení," cituje server Deutesche Welle šéfa EADS Louise Galloise.

Evropa nabízí speciálně upravený letoun A330, zatímco Boeing přišel s nabídkou letadla na bázi Boeingu 767F. Nové létající cisterny mají v americkém letectvu převzít štafetu po zastaralém modelu KC-135, u kterého už američtí stíhači tankují padesát let.

 

Právě se děje

Další zprávy