Majitel T-Mobilu se rozhodl. Firmu svěří víc ženám

Monika Horáková
15. 3. 2010 12:55
V nejvyšším a středním vedení německého Telekomu má být do roku 2015 třicet procent žen

Berlín - Německý Deutsche Telekom je první velkou společností ve střední Evropě, která se rozhodla zapojit do firemního rozhodování více žen. Do roku 2015 by ve vysokém a středním managementu společnosti mělo působit povinně 30 procent žen.

Oznámilo to vedení společnosti, která vlastní mimo jiné i mobilního operátora T-Mobile.

Podle serveru Stern.de uvedl ředitel Telekomu René Obermann, že účast žen na firemním rozhodování je "společensky spravedlivá", ale zejména "nutná pro úspěch společnosti".

Systematické rozvíjení talentovaných manažerek má být podle Telekomu spojeno také s pomocí ve slaďování profesního a soukromého života. Firma počítá například s částečnými úvazky na vedoucích pozicích, flexibilní pracovní dobou a nabídkou péče o děti. 

V současné době zastávají ženy podle serveru DieStandard.at ve společnosti Deutsche Telekom každou desátou vedoucí pozici. V rámci celé společnosti je podíl žen vyšší: z 260.000 zaměstnaných tvoří ženy zhruba 30 procent. 

Aby firmy zpřístupnily vedoucí pozice také ženám, je nutné i podle spolkové ministryně pro rodinu Kristiny Schröderové (CDU). Zavedení kvót zákonem však ministryně označila podle Financial Times Deutschland až za poslední možnost, jak rozdělení manažerských pozic mezi muže a ženy docílit.

Kvóty na počet žen v představenstvech firem zavedlo před lety Norsko. Zákon zde stanovuje minimálně čtyřicetiprocentní podíl žen. Opatření se zpočátku rozhodně neshledávalo pouze s pozitivním ohlasem. 

Ředitelka norské platformy Professional Boards Forum Elin Hurvenesová však v rámci diskuze na Fóru Hospodářských novin uvedla, že "podmínky nakonec splnily všechny firmy, kterých se to týkalo, a dnes vidí v působení žen ve vedení velké přínosy. I kdyby se dnes kvóty zrušily, počet žen dramaticky neklesne."

Kvóty také v politice

Snahy o vyrovnanější zastoupení žen a mužů nejsou jen výsadou obchodních společností. O kvótách se diskutuje v mnoha zemích světa také v politických kruzích. V české politice jsou kvótám nakloněny zejména ČSSD, KSČM a Strana zelených, ostatní strany se spíše distancují.   

 

Právě se děje

Další zprávy