Annie Leibovitz zachrání investiční firma. Zaplatí dluh

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 3. 2010 15:55
Slavná fotografka nepřijde o práva na své dílo.

New York - Nejprve žaloba a hrozba, že přijde o práva na své slavné snímky, pak křehký mír s věřitelem a nyní snad definitivní zažehnání krize. Fotografka Annie Leibovitz se dohodla s investiční společností Colony Capital, že vyřeší její obří dluh u společnosti Art Capital.

Ten dosahuje 24 milionů dolarů a umělkyni vloni málem stál práva na veškerá její slavná díla, jimiž za půjčku od Art Capital ručila. Informoval o tom deník Financial Times.

Leibovitz si od Art Capital půjčila peníze ve finanční tísni a jako zástavu nabídla víc než 100 tisíc snímků a milion negativů. Věřitel by tak získal práva například na slavný akt těhotné herečky Demi Moore, poslední portrét Johna Lennona a Yoko Ono ale i stovky dalších slavných snímků herců, hudebníků ale i politiků.

Půjčku si brala fotografka nejen kvůli dluhům u kolegů, ale také na splácení hypoték, kterými byly zatížené její nemovitosti. Když se loni opozdila se splácením, podala Art Capital, která se specializuje na půjčování oproti uměleckým dílům, na šedesátiletou fotografku žalobu.

Přišla by i o budoucí díla

Hrozilo jí, že přijde nejen o veškerá práva na snímky, které už udělala, ale také na všechny, které ještě zhotoví. V září se obě strany veřejně usmířily, ale o dalším termínu splatnosti dluhů neinformovaly.

Foto: Annie Leibovitz

Nyní se zdá, že Leibovitz může zase klidně spát. "Pomůžeme Annie s uspořádáním jejích aktiv a jejích obchodních záležitostí tak, aby se ona sama mohla plně soustředit na svou práci," řekl Financial Times Tom Barrack, zakladatel společnosti Colony Capital. Ta se v minulosti zaměřovala především na investice do majetku.

Leibovitz ocenila zanícený a kreativní přístup svých zachránců a prohlásila, že společně budou pracovat na nových projektech. "Budu mít podporu a zároveň svobodu nezbytnou pro mou práci a ochranu mého archivu," uvedla fotografka. Colony Capital nyní například plánuje putovní výstavu prací Annie Leibovitz a vydání knižní publikace.

 

Právě se děje

Další zprávy