Evropa smí stavět hráz botám z Číny, Italové uspěli

Tomáš Fránek
5. 3. 2010 18:15
Evropský soudní dvůr zamítl stížnost šesti velkých obuvnických továren z Číny
Evropští výrobci bot jásají - vyšší clo pro Čínu trvá. Ilustrační foto.
Evropští výrobci bot jásají - vyšší clo pro Čínu trvá. Ilustrační foto. | Foto: Simona Holecová

Lucemburk - Hráz proti dovozu levných bot z Číny a Vietnamu platí dál. A to i přesto, že podle velkých obuvnických firem na nich tratí firmy i zákazníci stovky milionů eur.

Evropský soudní dvůr v Lucemburku zamítl žalobu šesti velkých čínských obuvnických firem, které si stěžovaly na postup Evropské komise. Ta totiž na dovoz bot z Číny a Vietnamu stanovila cla, která mají omezit příliv levných bot a zachránit evropské výrobce.

Dovoz kožených bot z Číny je nyní zatížen clem 16,5 procenta a na dovoz stejných bot z Vietnamu se vztahuje desetiprocentní clo.

Cla u soudu bránila skupina italských výrobců bot, podle kterých je výroba bot v Číně skrytě dotována vládou a evropské firmy nejsou schopné konkurovat.

Ovšem - italští výrobci bot se ve svém názoru liší od Evropské obuvní aliance (EFA), která zastupuje firmy jako Timberland, Ecco nebo Adidas.

Aliance odhaduje, že podniky a spotřebitelé mohou kvůli clům tratit až stovky milionů eur. Cla, která přinesou EU asi miliardu eur, přitom evropským výrobcům nijak nepomohou, protože boty z Číny a Vietnamu jsou nyní nahrazovány dovozy z jiných rozvojových zemí.

V Česku už náporu levných bot z Asie neodolala většina velkých obuvnických domů. Kdysi (ještě na začátku 90. let) obuvnická velmoc dnes jenom paběrkuje.

Podle České obuvnické asociace se z Číny loni dovezlo necelých sto milionů párů bot. Tuzemská výroba se loni přitom snížila o desetinu na 4,5 milionu párů bot.

Prodloužili vysoké clo navzdory výboru

Podle Evropského soudního dvora má Evropská komise právo bránit své trhy, cla jsou podle soudců obranným a ochranným opatřením proti nekalé hospodářské soutěži vyplývající z dumpingových praktik.

Problematická není ani výše cla. Podle soudu úřady dostatečně zkoumaly a rozhodovaly o tom, jak velká mají cla být, aby to trh nepoškodilo. "Za těchto okolností je třeba žalobu v plném rozsahu zamítnout," rozhodl soud.

Spor o cla řeší na základě stížnosti Číny i Světová obchodní organizace.

Ministři Evropské unie v prosinci 2009 totiž odhlasovali prodloužení cel na dovoz bot z Číny a Vietnamu, které platí od roku 2006, o dalších 15 měsíců. Ministři cla prodloužili přesto, že jim předtím antidumpingový výbor doporučil, aby to nedělali, i přesto, že proti tomu byly některé země jako Rakousko a Německo. Vedle Číny krok EU pobouřil i evropské dovozce, maloobchodní prodejce, spotřebitele, ale i výrobce, kteří mají produkční zázemí právě v Asii.

Cla EU "porušují příslušná pravidla WTO a poškozují legitimní práva a zájmy čínských firem", uvedl mluvčí čínského ministerstva obchodu. EU však popírá, že uvalená cla jsou protekcionistická a nelegální, a tvrdí, že jednala přísně podle pravidel.

"Rozhodnutí o opatření bylo přijato na základě jasných důkazů o dumpingu čínských produktů a poškození jinak konkurenceschopného odvětví v EU," prohlásil mluvčí evropského obchodního komisaře John Clancy.

 

Právě se děje

Další zprávy