Komise: ekonomika Unie letos poroste o necelé procento

Ekonomika Ekonomika
25. 2. 2010 16:50
Po loňském čtyřprocentním poklesu předpovídá Evropská komise pro letošek Unii růst o 0,7 procenta.
Komisaři předpovídají ve své prognóze ekonomice růst, ale jen mírný a lehce otřesitelný.
Komisaři předpovídají ve své prognóze ekonomice růst, ale jen mírný a lehce otřesitelný. | Foto: Naďa Straková

Brusel - Růst o 0,7 procenta letos čeká hospodářství Evropské unie i eurozóny. Předpověděla to ve své předběžné prognóze Evropská komise. Po loňském propadu HDP v celé Unii tak předpokládá mírné oživení.

"Oživení ekonomiky Evropské unie se stává skutečností, ale je stále křehké," řekl eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn. Loni se hrubý domácí produkt v Unii propadl o rekordní 4,1 procenta, země platící eurem snížily svůj výkon o 4 procenta.

Komisaři nečekají, že by se evropští spotřebitelé náhle propadli nákupní horečce. Počítají s tím, že spotřebitelská poptávka a investice zůstanou velmi slabé.

Tahouny znovuzrození evropské ekonomiky mají být největší země - Německo a Francie. V obou těchto státech počítá Komise pro letošní rok s růstem HDP o 1,2 procenta.

Polsko bude lídrem

Rekordmanem v postkrizovém růstu se má podle prognózy stát Polsko - s růstem ekonomiky o 2,6 procenta. Opačný konec žebříčku bude patřit silně postiženému Španělsku, jehož hospodářství bude ještě letos klesat, a to o 0,6 procenta.

Podle Komise by oživení ekonomiky neměla provázet příliš vysoká inflace. Předpovídá ji pro letošní rok pro Unii na úroveň 1,4 procenta, pro eurozónu pak 1,1 procenta. "Výrazná ochablost ekonomiky by měla vyvážit případný vliv růstu cen komodit a energií," uvedla komise ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy