10 důvodů k obavám o osud americké ekonomiky

Vladimír Hobza, redaktor, investicniweb.cz
23. 2. 2010 16:39
Krize možná postupně sama odezní. Ale možná také ne...
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nic nebude jako dřív. Teorie, kterou zastává nyní většina Američanů, totiž že americká ekonomická recese stejně tak jako v minulosti postupně odezní a brzy přijde další období ekonomické růstu a prosperity, neplatí. Alespoň to tvrdí Michael Snyder ekonomický editor serveru  theeconomiccollapseblog.com. Podle něho americkou ekonomiku postupně vtahuje černá díra, ze které se nikdy pořádně nedostane. Pro své tvrzení má mnoho důvodů. Přinášíme prvních deset z nich:

1. Druhá vlna problémů s hypotékami

Pamatujete si obrovskou záplavu nesplacených hypoték v letech 2007 a 2008, které způsobily největší finanční krizi od 30. let minulého století? Jsme na cestě k „druhé vlně" a není jednoduché se jí vyhnout. Mnoho hypoték bude nově splatných v roce 2010, a když vzroste míra splátek, lidé opět nebudou schopni si to dovolit.

2. Tvrdé podmínky pro úvěry

Federální správa pro bydlení požaduje, aby bylo u nových hypoték složeno na začátku více v hotovosti a aby žadatelé s nízkou bonitou zaplatili celou částku. Federální správa pro bydlení nyní ručí za 30 procent všech hypoték a 20 procent refinancovaných úvěrů. Vyšší standardy povedou k nižšímu potenciálnímu počtu žadatelů. Na trhu s nemovitostmi bude tak málo kupujících a to se může odrazit v dalším propadu cen.

3. Těžké hledání práce

Ve spojených státech začíná být těžké najít práci. Celkem 6 130 000 lidí bylo v prosinci 2009 více než půl roku nezaměstnaných. Je to vůbec nejhorší číslo od roku 1948, kdy americká vláda začala tuto statistiku zpracovávat. Je to více než dvakrát tolik jako v prosinci 2008. Jakmile Američané přijdou o práci, je pro ně, při současných podmínkách, velmi těžké najít novou.

4. Chronická nezaměstnanost

V prosinci 2009 bylo 929 000 chronicky nezaměstnaných - jsou to lidé, kteří vzdali veškeré snahy najít si práci. Jde také o rekordní údaj od roku 1949, kdy začala být tato statistika evidována. Mnoho Američanů vzdalo snahu najít si práci a jsou nezaměstnanými.

5. V některých městech vládne ekonomická deprese

Některá města v USA se už nachází ve stavu ekonomické deprese. Například starosta Detroitu odhaduje, že skutečná míra nezaměstnanosti v jeho městě se přibližuje k 50%.

6. Firmy jdou za levnou prací

Po celá desetiletí se političtí vůdci snažili prosazovat globální ekonomiku a zdůrazňovali její dobrou roli pro Ameriku. Ale američtí zaměstnanci teď musí o nová pracovní místa soupeřit na globálním trhu, když se chamtivé společnosti snaží všude po světě najít nejlevnější pracovní sílu. Miliony pracovních míst byly už přesunuty mimo Ameriku. Dle ekonoma Allana S. Bindera z Princeton University bude do roku 2030 možno přesunout mimo USA 22 až 29% procent všech současných zaměstnání.

7. Větší ztráta pracovních míst než v roce 2001

V průběhu recese v roce 2001 ztratila americká ekonomika 2% pracovních míst a trvalo další 4 roky, než se tato mezera na trhu zaplnila. V současnosti ztratila ekonomika kolem 5% pracovních míst a v nejbližší době nejsou vidět žádné známky zlepšení.

8. Dochází fondy pro nezaměstnané

Vysoká míra nezaměstnanosti zatěžuje fondy pro nezaměstnané. V současnosti se již položilo 25 státních pojišťovacích fondů. Americké ministerstvo práce navíc očekává, že dalších 15 státních fondů pravděpodobně do dvou let zkrachuje a na udržení činnosti bude potřebovat vydatné vládní půjčky.

9. Stále více poukázek na jídlo

37 milionů Američanů dostává poukázky na potraviny. Každým dnem vzroste jejich počet o 20 000. Spojené státy se pomalu stávají zemí se sociální péčí.

10. Přibývá bankrotů

Raketově roste počet lidí, kteří chudnou. V loňském roce zažádalo o osobní bankrot 1,41 milionu Američanů, což představuje meziročně 32 procentní nárůst.

Dalších devět důvodů pro pokračování americké hospodářské krize najdete zde:



 

Právě se děje

Další zprávy