Šéfové Shellu se kají. Omezili platy i vyplácení odměn

Ekonomika Ekonomika
16. 2. 2010 17:02
Ředitelé koncernu mají zmrazené platy do roku 2011.

Londýn - O dvacet procent nižší platy, navíc zmrazené do roku 2011, má vrcholové vedení britsko-nizozemského koncernu Royal Dutch Shell.

Tento krok, o němž informoval šéf výboru společnosti pro odměňování Hans Wijers, je reakcí na vzpouru akcionářů z loňského května.

Těm se nelíbilo, že si manažeři plošně vyplatili astronomické odměny bez ohledu na to, že část z nich nesplnila stanovené výkonnostní požadavky a koncern se navíc v roce 2008 propadl do ztráty. Nadpoloviční většina akcionářů proto na valné hromadě neschválila zprávu o odměnách za předminulý rok.

Ředitelé navíc nesmí přidělovat manažerům odměny, pokud nesplní předem stanovené ziskové cíle. Vedení podniku tak chce předvést, že svůj systém bonusů odpovídajícím způsobem přizpůsobilo obtížným ekonomickým podmínkám.

A ty gigantu s mušlí ve znaku zatím nepřejí. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku pocítil Shell propad zisku o 75 procent a divize rafinerií se dokonce ocitla 1,76 miliardy dolarů ve ztrátě.

Akcionáři Shellu nebyli jediní, kdo dal vedení podniků najevo, že by to s odměnami neměli přehánět. Podobné protesty zažila těžební společnost Xstrata, ropný koncern BP, ale také Bank of Scotland či skupina Provident Financial.

 

Právě se děje

Další zprávy