Mobilní operátoři se spikli proti výrobcům aplikací

Petr Jemelka Petr Jemelka
15. 2. 2010 12:49
Zákazník by mohl na souboji operátorů s výrobci mobilů vydělat
Jedničkou na trhu s aplikacemi je Apple
Jedničkou na trhu s aplikacemi je Apple | Foto: Reuters

Londýn - Čtyřiadvacet největších světových mobilních operátorů se dohodlo na vytvoření jedné platformy pro aplikace. 

Cílem je do dvanácti měsíců nabídnout vlastní (konkurenční) řešení, která nebude závislé na značce ani technologii. Společný postup a vytvoření aliance Wholesale Applications Community operátoři oznámili na veletrhu World Mobile Congress.

Aliance operátorů, do které patří mimo jiné tři největší operátoři v Česku Telefonica, T-Mobile a Vodafone, má po celém světě tři miliardy zákazníků.

Podle analytiků tak jde o snahu převzetí kontroly nad vývojem aplikací pro mobilní telefony. Vývoj aplikací je v současné době lukrativním byznysem pro výrobce mobilních telefonů a operátoři by si rádi z tohoto koláče ukousli.

Jde o miliardy dolarů ročně

Podle analytické společnosti Gartner by si měli majitelé mobilních telefonů v tomto roce stáhnout software za 6,2 miliardy dolarů. Trhu s aplikacemi pro mobily v současné době dominuje Apple, který za posledních osmnáct měsíců hlásí tři miliardy stažení.

Blackberry, Google, Nokia, Symbian and Microsoft  - všichni tyto výrobci vyrábějí vlastní aplikace. To znamená, že výrobci musí své aplikace upravovat pro každou platformu zvlášť. Nyní se objevil nápad vytvořit jednotnou platformu, která zprostředkuje aplikace pro všechny uživatele.

Během dvanácti měsíců tak chce aliance operátorů vytvořit jednotný standard pro všechny aplikace. Na projektu se podílejí také výrobci technologií jako LG Electronics, Samsung, Sony Ericsson. 

 

Právě se děje

Další zprávy