ArcelorMittal vydělal i v roce krize. Teď chce růst

Ekonomika Ekonomika
10. 2. 2010 11:30
Ocelárna byla ve ztrátě jen půl roku, druhou půli vydělávala.
Česká pobočka ArcelorMittal čelí protestům menšinových akcionářů. Stěžují si, že zisk místo vyplácení dividend půjčuje vlastní mateřské společnosti na nevýhodný úrok.
Česká pobočka ArcelorMittal čelí protestům menšinových akcionářů. Stěžují si, že zisk místo vyplácení dividend půjčuje vlastní mateřské společnosti na nevýhodný úrok. | Foto: Julian Hanford

Lucemburk - Hospodářská recese, která nejtvrději dopadla na těžký průmysl, byla v druhé půli loňského roku pro ocelářský gigant ArcelorMittal už minulostí.

Skupina, která působí i v Ostravě, zvýšila v posledním čtvrtletí zisk na 1,1 miliardy dolarů poté, co ve třetím čtvrtletí vydělala 903 milionů. První polovina roku a poslední čtvrtletí roku 2008 přitom znamenaly pro ArcelorMittal ztrátu. Informovala o tom ČTK.

Souhrnný výsledek za celý loňský rok však stále nese znamení krize. Ocelárny vykázaly zisk 118 milionů dolarů, zatímco o rok dříve to bylo 9,4 miliardy. Tržby se totiž propadly o 48 procent na 65 miliard.

Na letošní rok předpovídá ArcelorMittal zvyšování poptávky po oceli, ale pouze pomalé. Vedení společnosti předpokládá, že zákazníci ze zpracovatelských firem nakoupí asi o deset procent oceli víc, aby doplnili zásoby. "Vliv zvýšené poptávky na hospodaření firmy však smažou nižší prodejní ceny a vyšší ceny železné rudy a koksu," uvedla firma.

Kolos se nyní chystá vrátit ke své expanzi. Pokukuje po možnostech v Indii i v Brazílii, kde očekává zvýšení poptávky po oceli o 15 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy