Průmysl táhne indickou ekonomiku. Roste tempem 7,2 %

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 2. 2010 14:47
O růst už se Indie nebojí, teď ji straší inflace

New Dillí - Státní podpora průmyslové výroby, ke které se indická vláda uchýlila v době nástupu ekonomické krize, zabrala. Průmysl roste a táhne ekonomiku. Během prvního čtvrtletí by měla indická ekonomika růst tempem 7,2 procenta.

Odborníci nyní doporučují ukončit stimuly průmyslu a soustředit se na snížení růstu cen zvýšením úrokových sazeb. To by mělo nastat dříve, než se původně zamýšlelo.

Masivní  nárůst výroby v Indii vyvažuje pokles zemědělské produkce. "Tyto ekonomické ukazatele napovídají, že by vláda měla zvážit ustoupení od fiskálních stimulů v rozpočtu, cituje server BBC Rajiva Kumara z indického think-tanku ICRIER. "I kdyby vláda stimuly nezrušila úplně, očekávám, že alespoň nastíní plán, jak tuto podporu postupně ukončit," dodává Kumar. 

Indie roste skoro stejně rychle jako Čína

Indická ekonomika se z dopadů krize vzpamatovává rychleji, než se čekalo. V posledním čtvrtletí uplynulého roku rostla tempem 7,9 procenta. V prvním čtvrtletí 2009 to bylo přitom jen 6,7 procenta. Vláda i centrální banka se proto namísto zachování růstu začaly zabývat problémem inflace.

Od září 2008 již indická centrální banka do ekonomiky napumpovala 125 miliard dolarů. Minulý měsíc proto bankéři  zvýšili požadavky na finanční rezervy pro věřitele, ve snaze zamezit dalšímu růstu cen.

 

Právě se děje

Další zprávy