Čína zkolabuje. Brazílie posílí. To soudí analytici

Tomáš Poděbrad, investicniweb.cz
5. 2. 2010 9:43
Příštích deset let má být pro většinu ekonomik světa krizových
Foto: X-Trade Brokers, Bloomberg

Praha - Čína sice roste, ale tento stav není udržitelný. Naopak pozice Spojených států amerických se zase značně vylepší. Příznivěji než dosud se povede i ekonomikám zemí bývalého Sovětského svazu a také například Brazílii. To všechno na základě analýz a výpočtů předpovídá renomovaná analytická společnost Stratfor.

"Většina vyspělých ekonomik se bude potýkat s problémem stárnutí obyvatelstva. Většina ekonomických systémů pracuje s předpokladem, že lidí má přibývat tak, aby do ekonomiky proudilo více kapitálu a aby měly trhy potenciál k růstu. To se ale v dalších deseti letech změní," tvrdí se v materiálu Stratforu.

Čína: osud zpečetěn

Kolaps čínské ekonomiky by měl nastat do roku 2020. Nastavený čínský systém je silně nestabilní a většina analytiků a investorů si začíná uvědomovat, že současná situace okolo Číny je jen nafouknutá bublina. Čínský ekonomický model není v současnosti udržitelný. Řadí totiž na první místo zaměstnanost a tento model drží čínská vláda opravdu na hraně. Čínská ekonomika, stejně jako japonská, bude muset dramaticky redukovat tempo růstu. Čína totiž musí v příštích letech vyvážit právě ekonomický růst s tempem návratu hotovosti do čínské ekonomiky.

Navíc, čínský ekonomický model je životaschopný pouze do té doby, dokud budou západní země poptávat čínské produkty. Mezinárodní tlak na čínskou ekonomiku bude silný. Více než miliarda obyvatel Číny stále dostává roční mzdu pod 2000 dolarů. 600 milionů obyvatel dokonce pod 1000 dolarů. Čínská vláda to ví a snaží se situaci obrátit. To povede v dalších deseti letech k úbytku kapitálu a chudobu se podaří vymýtit pouze z malé části.

V Evropě vzroste sociální napětí 

Právě v Evropě klesá porodnost nejvíce. To přinese další úbytek pracovní síly, což mohou nahradit jen zaměstnanci z jiných kontinentů. Mimoevropská pracovní síla by sice měla přinést více peněz do ekonomiky, ale především ve Francii a Německu to na druhou stranu vyvolá nevoli občanů.

Rusko posílí pozici

Analytici očekávají ekonomický růst ve všech zemích bývalého Sovětského svazu. Pro investory se stane tento region rájem. Flexibilita a velký růstový potenciál -  to dělá tento region zajímavým. Pokud totiž nastane krize evropské ekonomiky, Rusko bude připraveno vtrhnout na evropský trh. Bude se ale muset zaměřit hlavně na změnu ve vývozu komodit. Zatím totiž vyváželo pouze nezpracované komodity. Více peněz do ruské ekonomiky by mělo natéct po zpracovávání a až následném vyvážení komodit.

Brazílie: regionální č.1

Brazílie je v současnosti jedenáctá největší ekonomika na světě. Je také jasným tahounem celé Jižní Ameriky. Svoji pozici by si měla upevnit po kolapsu argentinské ekonomiky, který pravděpodobně v dalších deseti letech přijde.

Japonsko: nedostatek pracovní síly

Japonsko bude čelit v dalších deseti letech existenční krizi. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků přinutí japonskou ekonomiku uchýlit se k pracovníkům ze zahraničí. Hlavně z Koreje a Číny. Japonsko ale není z historického hlediska na masivní příliv pracovníků ze zahraničí zvyklé. Pomoci by ovšem mohla Čína. Ta bude v budoucnu potřebovat investora a obrátí se pravděpodobně právě na Japonsko.

Spojené státy: čas na změnu

Z pohledu Spojených států bude další dekáda ve znamení pozvolného ekonomického růstu. Jeden z největších omylů, na který společnost Stratfor narazila, je předpoklad, že Spojené státy jdou stále směrem ke dnu. Opak je pravdou. Amerika má totiž stále velkou ekonomickou sílu, a proto má jako jedna z mála ekonomik šanci, že se v dalších deseti letech zcela zotaví.
Jediným problémem snad může být klesající procento nově narozených dětí. Důchodové dávky, které se budou vlivem většího počtu starších osob zvětšovat, mohou vést k další finanční krizi. Zde ovšem musí zasáhnout vláda Spojených států.


 

 

Právě se děje

Další zprávy