Čínský výrobce chce konkurovat Boeingu a Airbusu

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 2. 2010 17:39
Čínský státní podnik založený před rokem a půl by rád do deseti konkuroval Airbusu a Boeingu
Model vyvíjeného čínského dopravního letadla Comac C919
Model vyvíjeného čínského dopravního letadla Comac C919 | Foto: Singapore Air Show

Šanghaj - Čína má v úmyslu konkurovat západu už i v leteckém průmyslu. V Singapuru představila projekt letounu Comac C919, který hodlá jako první čínský letoun nabízet i na zahraničních trzích.

Na stroji se mají, podle serveru BBC, podílet výhradně čínští dodavatelé a odborníci.

Ambicí Číňanů je přímo do čtyř let konkurovat evropskému Airbusu A 320 a americkému Boeingu 737. Na trh by měl být Comac C919 uveden v roce 2016.

V plánu je výroba 20 000 kusů

„Ano, to je náš plán, ale budeme to mít velmi složité. Je možné že se projekt zpozdí. Dnes je běžné, že se projekty tohoto typu daří realizovat se zpožděním," vysvětluje pro BBC nejmenovaný zástupce podniku Commercial Aircraft Corporation of China, který stroj vyvíjí.

Projekt vlastního dopravního letadla rozměrů Boeingu či Airbusu je součástí čínského programu na podporu domácího leteckého průmyslu, jehož ambicí je stát v budoucnu vážnou konkurencí Spojeným státům a Evropě.

Comac chce během příštích dvaceti let vyrobit více než dva tisíce letounů C919 a rád by získal deset procent na trhu velkých dopravních letadel. To jsou, vezmeme-li v úvahu, že byl Comac založen před pouhým rokem a půl, velmi odvážné plány.

 

Právě se děje

Další zprávy