Cesta z recese potrvá roky, předpovídá Bill Gates

Petr Jemelka Petr Jemelka
25. 1. 2010 16:48
Je třeba zvýšit daně a obrnit se trpělivostí, radí Gates

Washington - Nejbohatší muž světa Bill Gates dnes prohlásil, že obnovení americké ekonomiky po recesi může trvat roky. Pro její zotavení prý bude nevyhnutelné zvýšit daně. 

Spoluzakladatel a člen představenstva Microsoftu to dnes řekl v pořadu americké televize ABC Good Morning America.

Gates zároveň varoval před přílišnými vládními intervencemi a vyzval prezidenta Obamu, aby se soustředil na dlouhodobé cíle, jako jsou investice do vzdělávání. "Pokud nastane takováto krize, trvá roky, než se z ní dostanete," řekl doslova.  

"Rozpočet je velmi velmi nevyrovnaný, a i když se ekonomika vrátí k růstu, bez zvýšení daní se rozpočet vyrovnat nepodaří," varuje Bill Gates. Zároveň je třeba snižovat náklady.

Gates hodnotil před Obamou

Gatesova předpověď přichází dva dny před zveřejněním Obamovy zprávy o stavu Unie. Předpokládá se, že její značná část bude věnována ekonomice a problematice nezaměstnanosti.

S rychlostí, se kterou se ekonomika vrací do normálního stavu, toho podle Gatese Obamova administrativa moc nenadělá. Přílišná snaha může být podle něj navíc kontraproduktivní. Amerika prý nyní potřebuje silného vůdce, který připraví dlouhodobá opatření a Američany s nimi dostatečně seznámí.

 

Právě se děje

Další zprávy