Obama jde po krku bankám, akcie se řítí dolů

Ekonomika Ekonomika
22. 1. 2010 8:27
Americký prezident vyhlásil, že chce prosadit restrikce proti příliš velkým bankám.
Americký prezident Barack Obama během projevu v Kaneohe na Havaji.
Americký prezident Barack Obama během projevu v Kaneohe na Havaji. | Foto: Reuters

Washington - Americký prezident Barack Obama poslal do kolen akcie amerických bank - chce totiž omezit velikost finančních institucí i jejich aktivity, aby "zamezil excesům".

Krátce poté, co tento úmysl seznámil, akcie oslabily. Analytici, kteří podrobně sledují akciové trhy po celém světě, očekávají, že po otevření burz v Evropě se nervozita přelije i sem. Může to být jeden z nejhorších dní pro investory od počátku roku.

Potvrzuje to brzké ráno v Tokiu, kde se kvůli časovému posunu už obchodovalo: akcie klesly nejníže za tři týdny, hlavní index Nikkei oslabil o 2,6 procenta.

Přepálená Čína

K Obamovým návrhům se přidává ještě jedno nebezpečí: finanční svět totiž navíc pociťuje přepálený růst a obává se různých typů protirůstových opatření v Číně, například omezení úvěrování či vládních výdajů.

Banky by podle Obamova nového návrhu, jež bude muset schválit Kongres, nesměly vlastnit hedgeové fondy a fondy soukromého kapitálu, takzvané private equity, ani do nich investovat. Obama chce také omezit riskování velkých finančních firem.

Goldman Sachs oslabila o 4,1 procenta, přestože vytvořila vyšší zisk, než se očekávalo. JPMorgan Chase & Co pak po Obamově návrhu ztratila 6,6 procenta tržní hodnoty akcií.

Obamovy návrhy jsou součástí přepracování regulace finančních společností. Počřítá se, že plán na restrukturalizaci projde tuhým bojem o jeho přijetí v Kongresu.

Obama už před pár dny uvedl, že chce na banky uvalit speciální daň - i tu bude muset schválit Kongres. Byla by vybírána deset let a platily by ji společnosti s aktivy nejméně 50 miliard dolarů.

Banky s opatřením nesouhlasí.

Poplatek by měl do amerického rozpočtu přinést 90 miliard dolarů.

Banky už půjčky vracejí

Přestože řada bank už začala své závazky vůči státu splácet, zřejmě ne všechny půjčené peníze se do státní pokladny vrátí. Podle mnoha odborníků je to dokonce velmi nepravděpodobné.

Odhady amerického ministerstva financí z minulého roku hovoří o tom, že by Obamův ozdravný balíček měl nakonec daňové poplatníky vyjít na 41,4 miliard dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy