Belgii hrozí žízeň. Kvůli stávce dochází pivo

Petr Jemelka Petr Jemelka
20. 1. 2010 13:46
Největší světový producent piva zastavil výrobu, zaměstnanci stávkují

Lovaň - Mezi pivaři v Belgii se začíná šířit mírná panika. Kvůli stávce zaměstnanců belgického pivovaru Anheuser Busch InBev se začínají stávat nedostatkovým zbožím takové oblíbené značky, jako Stella Artois či Leffe.

Zaměstnanci největšího výrobce piva na světě již čtrnáct dní stávkují, čímž vyjadřují nespokojenost nad rozhodnutím vedení podniku propustit část zaměstnanců. Informoval o tom server ČT24.

Po finanční teď přichází pivní krize

Protože v úterý večer zkrachovalo už druhé kolo jednání podniku s odbory a obnovení výroby je tak v nedohlednu, hrozí, že v Belgii propukne pivní krize.

"Snažíme se vysušit celou společnost. Barům a supermarketům dochází pivo. Víme, že InBev hodně poškozujeme. Lovaň například vyrábí mnoho piva na export a tato distribuce není také možná. Takže to způsobí mnoho problémů," cituje ČT24 zástupce odborářů Krise Croonenborghse.

InBev je rozhodující hráč

Protože pivovar InBev drží na belgickém trhu 57% podíl, hrozí, že poptávka převýší nabídku. Supermarkety se proto již začínají domlouvat s konkurencí.

Odborům a zaměstnancům InBevu se nelíbí, že se největší pivovarnický gigant světa rozhodl zrušit v západní Evropě zhruba 10 procent míst. O práci by tak v Belgii a Německu přišlo zhruba 300 lidí, píše server ČT24. 

 

Právě se děje

Další zprávy