Německu ubývá nezaměstnaných, pomohla kancléřka

Ekonomika Ekonomika
5. 1. 2010 11:13
Míra nezaměstnanosti zůstala v prosinci na listopadové úrovni, nezaměstnaných bylo o 3 tisíce méně.
Kancléřka v prosinci prodloužila vyplácení odměn za zkrácený pracovní úvazek a tím zlepšila situaci na pracovním trhu.
Kancléřka v prosinci prodloužila vyplácení odměn za zkrácený pracovní úvazek a tím zlepšila situaci na pracovním trhu. | Foto: Reuters

Berlín - Prosinec přinesl Německu stabilizaci míry nezaměstnanosti a dokonce mírný pokles počtu lidí, kteří práci marně hledali. Upřesněné údaje zveřejnil Spolkový úřad práce.

Míra nezaměstnanosti podle něj zůstala na listopadové 8,1 procenta. Údaj o počtu nezaměstnaných dokonce ukázal, že v prosinci bylo bez práce 3, 421 milionu lidí, tedy o 3 tisíce lidí méně než v listopadu.

Tento úbytek však nemusí znamenat, že tento počet lidí úspěšně našel práci. Celkové výsledky totiž ovlivnily i jiné faktory - například změny v metodě výpočtu celkového počtu nezaměstnaných. Úřad přiznal, že bez těchto vlivů by se počet lidí bez práce zvýšil asi o 6 tisíc.

"Analytici očekávali nárůst nezaměstnaných o 5 tisíc poté, co se v listopadu po revizi snížil počet lidí bez práce o jeden tisíc. Míra nezaměstnanosti se v Německu vyvíjí stále velmi rozdílně, neboť vyspělý západ disponuje sezóně neočištěnou mírou nezaměstnanosti ve výši 6,7 procenta a východ 12,1 procenta," poznamenal k údajům analytik burzovní společnosti Fio Robin Koklar.

Spolu s prosincovými údaji zveřejnil úřad také souhrnné údaje za celý rok. Vyplývá z nich, že míra nezaměstnanosti pod vlivem krize stoupla v roce 2009 o pouhých 0,5 procenta. Na konci roku 2008 totiž byla 7,6 procenta.

Nejstrměji rostla nezaměstnanost v prvním čtvrtletí, vrcholu, tedy 8,3 procenta, dosáhla v červnu.

"Nezaměstnanost v Německu se snižuje zejména díky hospodářskému růstu, který ve třetím kvartále minulého roku dosáhnul mezikvartálně 0,7 procenta. Domníváme se, že hlavním důvodem poklesu míry nezaměstnanosti je fiskální stimul kancléřky Merkelové, která prodloužila v prosinci 2009 program vyplácení odměn za zkrácený pracovní úvazek," dodal Koklar.

Nezaměstnanost by se podle něj v Německu neměla v letošním roce zvyšovat, a pokud k tomu dojde, půjde převážně o sezónní vlivy.

 

Právě se děje

Další zprávy