Island dá britským a holandským spořitelům 3,8 miliardy

hp
31. 12. 2009 11:40
Statisíce lidí ztratilo své peníze při loňském krachu banky Icesave
Hlavní město Islandu Rejkjavík.
Hlavní město Islandu Rejkjavík. | Foto: Pavla Hejlová, Aktuálně.cz

Rejkjavík - Islandský parlament schválil ve středu plán na splacení 3,8 miliard euro pro více než 320 tisíc lidí z Velké Británie a Nizozemska, kteří v loňském roce ztratili po krachu on-line banky Icesave své peníze.

Parlament odsouhlasil návrh jen těsně. Třiatřicet poslanců se zákonem souhlasilo, třicet bylo proti. Vláda poslancům pohrozila, že pokud zákon parlamentem neprojde, odstoupí.

Peníze z Islandu poputují britské a nizozemské vládě, která po zkrachování banky finanční ztrátu svým obyvatelům částečně kompenzovala.

"Schválení zákona je tou lepší volbou. Zabrání se tak dalším a dalším ekonomickým škodám. Dějiny ukážou, že děláme správnou věc," uvedl islandský ministr financí Steingrimur Sigfusson během parlamentní debaty o zákonu.

Island doufá, že odsouhlasení tohoto zákona urychlí vstup země do Evropské unie a také napomůže oživení její ekonomiky.

Foto: Aktuálně.cz

Jak ukázaly srpnové průzkumy veřejného mínění, sedmdesát procent islandského obyvatelstva s placením peněz Velké Británii a Nizozemsku nesouhlasí.

Odpůrci zákona sympatizují s názorem většiny obyvatelstva a tvrdí, že na každého obyvatele Islandu vychází z odsouhlasené kompenzační sumy dvanáct tisíc euro. Což jsou pro zadluženou zemi obrovské částky. Na ostrově celkem žije 320 tisíc lidí.

Zákon o vyplacení peněz schválili islandští poslanci už v srpnu. Nizozemské a britské vládě se ovšem nelíbily podmínky plánu, proto ho odmítly.

Původně totiž měla islandská vláda vyplatit peníze do roku 2024. Tato lhůta byla v novém návrhu zákona podle agentury Reuters prodloužena. Detaily nových podmínek vyplacení peněz zatím ještě nebyly zveřejněny.

 

Právě se děje

Další zprávy