Německo si půjčí nejvíc od dob Hitlera, získá tím Česko

moh, zj
16. 12. 2009 17:38
Německý deficit dosáhne 6 % HDP, profit půjde i do Česka.
Podaří se prosadit rozpočet s rekordním deficitem?
Podaří se prosadit rozpočet s rekordním deficitem? | Foto: Reuters

Berlín - Německá vláda dnes schválila rozpočtový plán pro příští rok, který počítá s nárůstem výdajů o sedm procent a s rekordními novými půjčkami. Informovala o tom agentura AP. Plán ještě musí získat souhlas parlamentu.

Štědrý německý rozpočet by nemusel oživit pouze německé hospodářství. Profitovat by mohla také česká ekonomika, která je s německou ekonomikou pevně spojena. Podobně jako v minulých měsících šrotovné, i vyšší výdaje z kapes daňových poplatníků Německa by mohlo oživit český průmysl.

Vůči hrubému domácímu produktu počítá navržený německý rozpočet se šestiprocentním deficitem, to je dvakrát více než v roce 2009, a také nepatrně víc než rozpočet pro rok 2010 v Česku.

Nové půjčky by měly oproti letošnímu roku stoupnout o zhruba 48 miliard na 85,8 miliardy eur, tedy na nejvyšší úroveň od druhé světové války. "Tyto nejvyšší nové půjčky jsou nezbytné pro reakci na nejvážnější ekonomickou krizi od založení spolkové republiky (po druhé světové válce)," uvedl mluvčí kancléřky Angely Merkelové. 

Zatímco ministr financí Wolfgang Schäuble vidí v deficitním rozpočtu lék na krizi, vznikají podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung také obavy, podle nichž koalice krizi zbytečně zneužívá k získání dostatečného množství finančních prostředků pro populární kroky.

 

Právě se děje

Další zprávy